Τις απόψεις του αναφορικά με την πόλη, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και το ενδιαφέρον του, να τεθεί επικεφαλής μιας κίνησης που θα διεκδικήσει το δήμο Βόλου, κατέθεσε συνομιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», με τον Γ. Καρεκλίδη, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ), πρώην διευθυντής του ΣΒΘΚΕ, Απόστολος Παπαδούλης

«Οι συζητήσεις δεν είναι ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για δάκρυα»

Μιλώντας καταρχήν για τον απόηχο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «το πρώτο που κρατάω απ’ όλη αυτή την κουβέντα, είναι μια κοινή συνισταμένη για όλους τους πολιτικούς χώρους που είναι η ανάπτυξη και πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο, με δεδομένο πως ό,τι και να συμβεί πλέον στη χώρα, θα έχει να κάνει μ’ αυτό το μέγεθος. Ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι τα υπόλοιπα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι τεχνικές λεπτομέρειες μπροστά στο θέμα της ανάπτυξης, καθώς αν έχεις ανάπτυξη, έχεις την άνεση να κάνεις πολιτική ασφαλιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην ανάπτυξη θα είναι η σύγκλιση του αρχηγού της ΝΔ και των άλλων πολιτικών αρχηγών. «Όλες αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για δάκρυα. Η χώρα έχει απέναντί της έναν καθαρό καθρέφτη, βλέπει το πρόσωπό της και τον καθαρό αυτό καθρέφτη οφείλει να τον κάνει όσο το δυνατόν διαυγέστερο γίνεται για να έχει έναν δρόμο μπροστά της, που οδηγεί στο στόχο της ανάπτυξης», τόνισε ο διευθυντής της ΑΕΔΕΠ.

Όπως εξήγησε, μέχρι τον Αύγουστο η χώρα είχε να διαπραγματεύεται τις οικονομικές της εισροές (ομόλογα) με τους θεσμούς. Οι θεσμοί αποσύρονται και απλά παρακολουθούν, πως εφαρμόζονται οι διάφορες δεσμεύσεις. Από κει και πέρα, η χώρα βγαίνει στις αγορές να πουλήσει τα δικά της ομόλογα σε επενδυτές, που δίνουν χρήματα με την προοπτική να τα πάρουν, οπότε φεύγει από τη μέση η πολιτική και μπαίνει το κοινό συμφέρον. Ωστόσο τόνισε, ότι η ζωή εκεί, είναι σκληρή και μετρούν πολλά πράγματα, όπως η πορεία του ισοζυγίου πληρωμών, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και η δημοσιονομική πειθαρχία.

«Να επιστραφούν τα χρήματα»

Για το θέμα της ανάπτυξης τόνισε ότι θα μετουσιωθεί στους, κυρίως ξένους επενδυτές που θα έρθουν, ενώ ευχήθηκε οι Έλληνες επενδυτές που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να πειστούν να τα επιστρέψουν και να βάλουν τα χρήματά τους μαζί με ξένους επενδυτές, για ν’ ανθίσει η Ελληνική οικονομία.

Ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι οι επενδυτές πρέπει να γνωρίσουν την περιοχή του Βόλου, αν έχει Βιομηχανικές Περιοχές, αεροδρόμιο, λιμάνι, Πανεπιστήμιο, ωραίο φυσικό περιβάλλον κλπ. και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Βόλου θα έπρεπε να ακολουθεί τον πρωθυπουργό ή υπουργούς που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν επενδύσεις.

Ο Βόλος κρατάει επενδύσεις

Ο Απ. Παπαδούλης τόνισε ότι ο Βόλος εξακολουθεί να είναι ένα παραγωγικό σύστημα, που κρατάει επενδύσεις και μάλιστα πολυεθνικές. Όπως είπε, οι πολυεθνικές επενδύσεις είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στη διεκδίκηση επενδύσεων διεθνώς. Ο διευθυντής της ΑΕΔΕΠ τόνισε ότι η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει επενδύσεις μεταποίησης.

Για το τουριστικό προϊόν είπε ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει και πρέπει να το αναπτύξουμε, όχι μόνο με τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών του κλάδου. Έκανε λόγο για έναν τοπικό Τουριστικό Οργανισμό, που θα σχεδιάζει το τουριστικό προϊόν, με τη συνεργασία όλων όσων έχουν σχέση με το αντικείμενο (Πανεπιστήμιο, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Εκκλησία, ξενοδόχοι, εστίαση, ταξί κλπ.) και με πολλές και όχι μόνο, καλοκαιρινές δραστηριότητες.

Για την κρουαζιέρα είπε, ότι αν βάζαμε στόχο κάθε επισκέπτης να αφήνει στην πόλη 50 €, αμέσως θα δημιουργούνταν 300 θέσεις εργασίας, σε μια πόλη που είναι στην κορυφή της ανεργίας.

Αναφορικά με την ανάπτυξη του λιμανιού, είπε ότι αν δημιουργούνταν μια μαρίνα στο λιμάνι του Βόλου, θα είχαμε ένα δίκτυο μαρινών στον Παγασητικό, που μεταφράζονται σε χρήματα και θέσεις εργασίας.

Για το πάρκο της Αργούς, είπε ότι θα είναι μέσα στο πρόγραμμα του Οργανισμού, ο οποίος θα διαχειριστεί με πολύ σεβασμό τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αλλά και με πολύ επιμονή, ώστε η πόλη να βγει κερδισμένη και όχι να έχει «πεταμένο» στη θάλασσα ένα σκαρί που είναι σπάνιο και έχει πάνω του έναν παγκόσμιο μύθο.

Ο Απ. Παπαδούλης χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο επενδυτικό αγαθό της πόλης, που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το οποίο είπε ότι είναι πηγή ζωής για την πόλη, για την οικονομία, για την κοινωνία, για τον πολιτισμό και για την επιστήμη.

Στον περασμένο αιώνα ο Βόλος

«Ο Βόλος είναι μια χειμαζόμενη πόλη, που έχει πολλά προβλήματα» και ο Απ. Παπαδούλης εκτιμά ότι η πόλη δεν έχει περάσει ακόμα στον 21ο αιώνα, έχει παραμείνει ακόμη στα τετριμμένα, στην επιφάνεια και όχι στο παντεσπάνι της τούρτας…

«Για να μπορέσει να αλλάξει ριζικά αυτό, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, από μια δημοτική ομάδα σοβαρή, ικανή και με οραματισμό, με τη συμπαράσταση της οργανωμένης κοινωνίας και με τη συμβολή του κάθε πολίτη», τόνισε.

Ο διευθυντής της ΑΕΔΕΠ, δήλωσε ότι ζηλεύει την πόλη των Τρικάλων που είναι στον κάμπο και δεν έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τόσα που να την αναφέρει ο Guardian και να βρίσκεται στο club των έξυπνων πόλεων του κόσμου και να βρίσκεται στον παλμό της εποχής της. Όπως είπε, όλες οι δράσεις που γίνονται, εκτός από την ηλεκτρονική πόλη, είναι έξυπνες δράσεις, σχεδιασμένες και τοποθετημένες στο οικοσύστημα μιας πόλης.

«Ο Βόλος δεν ξέρω σε ποιο παλμό ζει και νομίζω ότι δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει οραματισμός, για να προγραμματιστεί που θα βρεθεί η πόλη, την επόμενη 20ετία.

«Οι κόμβοι σχεδιάστηκαν επί Π. Σκοτινιώτη»

Ο κ. Παπαδούλης διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι δουλειά μιας Δημοτικής Αρχής, που έρχονται και παρέρχονται, αλλά συμφωνίες που υπογράφονται ότι ο βασικός κορμός των επιδιώξεων της κάθε Δημοτικής Αρχής είναι συγκεκριμένος.

Για το έργο των τριών κυκλικών κόμβων είπε ότι σχεδιάστηκαν από τη Δ.Α. Σκοτινιώτη, χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος και υλοποιεί η νυν Δημοτική Αρχή.

Αναφορικά με τη ΔΕΥΑΜΒ και τις διεκδικήσεις της ΕΡΓΗΛ, ο Απ. Παπαδούλης είπε ότι ακούγονται απίθανα πράγματα. «Εάν δεν είναι δολιότητα – που δεν θέλω να πιστεύω – είναι ανικανότητα. Η ΔΕΥΑΜΒ θα έπρεπε να είναι φιλοδοξία και έχει καταντήσει … πως θα την κρύψουμε κάτω από το χαλί», τόνισε. Όπως είπε, τη ΔΕΥΑΜΒ δημιούργησαν οραματιστές δήμαρχοι, ήταν η πρώτη από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Πανελλαδικά και η πρώτη που βρήκε χρήματα για να κάνει το έργο του αποχετευτικού συστήματος (βιολογικό καθαρισμό) και όλα αυτά έχουν ευτελιστεί και απαξιώνονται.

Προσωπικό ενδιαφέρον να ηγηθεί

Ο Απόστολος Παπαδούλης δήλωσε ότι ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την πόλη και ως Βολιώτης πάντα είχε την επιθυμία να δώσει την εμπειρία που έχει αποκτήσει τόσα χρόνια στην πόλη.

Όπως είπε, έχει ξεκινήσει να μιλάει εδώ και ένα χρόνο, είτε με απλούς πολίτες, με οργανωμένους συλλογικούς και με κομματικούς φορείς. «Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής, η αποδοχή των απόψεών μου είναι θετική. Όμως η δική μου επιθυμία να ηγηθώ ενός ψηφοδελτίου που θα είναι ανεξάρτητο, δεν σημαίνει ότι θα είναι τόσο πειστική, ώστε να καταλήξουν σε μένα», δήλωσε.

Ο διευθυντής της ΑΕΔΕΠ, δήλωσε αισιόδοξος και μετέφερε τη σκέψη του, ότι το δύσκολο για τον ίδιο, δεν είναι να κερδηθεί ο Δήμος, αλλά οι 48 ώρες που πρέπει να μπουν στο …24ωρο, ώστε να δουλέψει κάποιος να αλλάξει τα πράγματα.

Ο ίδιος είπε, ότι υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη, με όρεξη για δουλειά, μιλάει μαζί τους και εμπνέονται όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός, δηλαδή όταν τους πει κάποιος, το σχέδιό μου είναι αυτό και έτσι περπατάμε.

«Να αξιοποιήσουμε τη Γεωπονική Σχολή»

Ο Απ. Παπαδούλης αναφερόμενος στις φυτεύσεις λουλουδιών από τη Δημοτική Αρχή, πρότεινε να αξιοποιήσουμε τη Γεωπονική Σχολή, με ένα ανθοκήπιο, όπου θα πειραματίζεται η σχολή και κάθε σεζόν τα λουλούδια που θα παράγονται να φυτεύονται στην πόλη. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές, σκέψεις, ιδέες και δυνατότητες, ενώ πρόσθεσε ότι οι συμπολίτες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν, ανάλογα τη συγκυρία και τις στιγμές και έχουν τη δυνατότητα μιας καθαρής εικόνας για το τι θέλουν.