Eλπίδες να πάρουν ταχύτερα τις επιστροφές που περιμένουν από την εφορία έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ενεργοποιούν σχέδιο επιτάχυνσης των επιστροφών φόρων που οφείλει το Δημόσιο και αφορούν συνολικό ποσό έως και 500 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να εκπληρώσουν εν μέρει και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση έναντι των ευρωπαϊκών Θεσμών για την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Τα «φέσια» που αφήνει συστηματικά το Δημόσιο και οι φορείς του στην αγορά (προμηθευτές, παρόχους υπηρεσιών, φορολογούμενους που περιμένουν επιστροφές, συνταξιούχους με ώριμα αιτήματα για καταβολή συντάξεων) αποτελούν από το πρώτο μνημόνιο του 2010 σταθερό σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας και, παρά της αλλεπάλληλες δεσμεύσεις διαδοχικών κυβερνήσεων ότι θα... μηδενίσουν το κοντέρ των οφειλών, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό και αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και στην πρόσφατη, έβδομη κατά σειρά μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Άλλη μια φορά διαπιστώθηκε σε αυτές τις συζητήσεις ότι και το τελευταίο σχέδιο που είχε παρουσιασθεί από την ελληνική κυβέρνηση (τον Οκτώβριο 2019) και προέβλεπε εξόφληση όλων των οφειλών ως το τέλος του 2020, με εξαίρεση οφειλές 140 εκατ. ευρώ από συντάξεις, δεν θα καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί. Αυτή την φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο ελαστικοί, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία και έγινε δεκτό να μετατεθεί ο στόχος για την πλήρη εκκαθάριση των οφειλών ως το τέλος του α' εξαμήνου 2021.
Εκτός από το νέο μέτρο της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, το οποίο παρουσιάσθηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αποσκοπεί στη συντόμευση της απονομής των συντάξεων, που αποτελούν μόνιμο παράγοντα διόγκωσης των οφειλών του Δημοσίου, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στις επιστροφές φόρων που καθυστερούν απελπιστικά και αποτελούν «πληγή» για την αγορά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης πίεσης στη ρευστότητα, όπως η τωρινή.
Τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν τον Μάιο κατά 128 εκατ. ευρώ, αλλά διατηρούνται στα πολύ υψηλά επίπεδα των 498 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 333 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση αυτών των επιστροφών, ενώ ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και για τα χρέη του Δημοσίου προς προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών. Ως το τέλος του έτους, στόχος είναι να πέσουν στην αγορά περισσότερα από τα μισά ποσά οφειλών του Δημοσίου, που φθάνουν συνολικά τα 2,3 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα να εξοφληθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Πώς θα δοθούν οι επιστροφές των φόρων
Ο τρόπος εξόφλησης των επιστροφών φόρου περιγράφεται σε νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, καλώντας τις ΔΟΥ να προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση τα εξής δύο κριτήρια:
Τη χρονολογική ωρίμανση των ληξιπρόθεσμων οφειλών,
Το ύψος των επιστρεφόμενων ποσών.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, «προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμασης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών». Για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον δικαιούχο.
Για να γίνει η κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε τρεις βαθμίδες: Μεγάλα, μεσαία και μικρά ποσά. Στη συνέχεια, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση την χρονολογική τους ωρίμανση στις ακόλουθες τέσσερις βαθμίδες:
Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών
Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91-180 ημερών
Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60-90 ημερών
Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών
Προτεραιότητα εξόφλησης έχουν τα αιτήματα ηλικίας άνω των 180 ημερών και μεγάλων ποσών και στη συνέχεια με βάση το συνδυασμό των δύο κριτηρίων θα συμπληρώνεται η λίστα η οποία θα επικαιροποιείται δύο φορές το μήνα.
Κώστας Αντωνάκος businessdaily.gr