Το νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων και η ρύθμιση χρεών από φόρους και εισφορές έως και σε 120 δόσεις θα συζητηθούν σήμερα στις επαφές του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών.

Χιονοστιβάδα «κόκκινων» χρεών σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ και τοπική αυτοδιοίκηση ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ απειλεί την οικονομία και προκαλεί έντονους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως τρόπους να ανακόψει την αύξηση των χρεών με ρυθμίσεις και επιδοτήσεις.

Το καυτό και εκρηκτικό θέμα των απλήρωτων οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής στενότητας από την υγειονομική κρίση βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας των σημερινών συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την κατανομή του μεγάλου όγκου των χρεών με βάση τα σημερινά δεδομένα και θα εκπέμψει σήμα κινδύνου για διόγκωση τους το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που δεν κοπάσει η επέλαση του ιού. Η «ακτινογραφία» δείχνει ότι το ιδιωτικό χρέος από τα 234 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την πανδημία εκτοξεύεται στα 254 δισ. ευρώ ή στα 260 δισ. ευρώ με τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τις τράπεζες και τις προσαυξήσεις από το Δημόσιο.

Η «μαύρη λίστα» χρεών περιλαμβάνει:

10 - 12 δισ. ευρώ από νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που απειλούν να «κοκκινίσουν» τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αποτελέσουν τις νέες επισφάλειες.

4 δισ. ευρώ από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί και το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα εξοφληθούν.

3 δισ. ευρώ από οφειλές μεταξύ ιδιωτών.

2 δισ. ευρώ από χρέη σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Επισημαίνεται ότι στον λογαριασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα κρατικά δάνεια μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τα 8 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν συνολικά στους έξι κύκλους και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022 είναι πολύ πιθανό μεγάλο κομμάτι να καταλήξει στη δεξαμενή των 106 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, με τις νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις στο ενδεκάμηνο του 2020 να φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

«Φρένο» με δύο παρεμβάσεις

Αρμόδια πηγή τόνιζε ότι πρέπει πάση θυσία να μπει φρένο στην πλημμυρίδα χρεών καθώς αποτελεί «βόμβα διασποράς» για την οικονομία και γι' αυτό «κεντρική και άμεση επιδίωξη μας σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης είναι να αποσπάσουμε τη συγκατάθεση των θεσμών σε ένα σχέδιο παρεμβάσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Το κλίμα που μεταφέρεται είναι ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, καθώς και η πλευρά των θεσμών αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μεγάλο αγκάθι.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής και πλήρης εικόνα για την ένταση και την έκταση του προβλήματος καθώς η πανδημία εξελίσσεται, το υπουργείο Οικονομικών επείγεται να «κλειδώσει» δύο βασικά μέτρα.

Το πρώτο είναι η επιδότηση των δόσεων έως και 90% για επιχειρηματικά δάνεια κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα» για τα στεγαστικά με υποθήκη την κύρια κατοικία και με διάρκεια 6 - 9 μηνών για ενήμερα, μη εξυπηρετούμενα αλλά και καταγγελμένα δάνεια, ώστε να αποτραπεί νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την  επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής των «κορονοχρεών» που σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να φθάνουν έως και τις 120, αλλά θα είναι έντοκες και με βασικό κριτήριο την έκταση των απωλειών στα εισοδήματα ή τον τζίρο καθώς και το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη.  Μάλιστα εξετάζεται η δυνατότητα στη ρύθμιση να περιληφθούν και οι οφειλές που θα δημιουργηθούν έως τον Ιούνιο του 2021. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μέσα από την αναλυτική ενημέρωση να καμφθούν οι αντιστάσεις των Θεσμών που θεωρούν ότι με τις ρυθμίσεις χαλάει η κουλτούρα των πληρωμών. Οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στην επόμενη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου και συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών ANFAS.

businessdaily.gr