Μείωση των επιχειρηματικών κερδών κατά 3,7 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μόνο χρόνο καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στα αναλυτικά της στοιχεία για τους Εθνικούς Λογαριασμούς που επικαιροποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, πιστοποιώντας ύφεση 0,2% για την ελληνική οικονομία (έναντι μηδενικής μεταβολής του ΑΕΠ που είχε αρχικά ανακοινώσει).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν πολλαπλάσιο: η πτώση στα κέρδη των επιχειρήσεων και σε άλλα εισοδήματα (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα / μικτό εισόδημα) ήταν της τάξης του 4%. Μάλιστα, ήταν σχεδόν διπλάσια και από αυτήν του πολύ δύσκολου 2015.
Αλλά και τα πρώτα (υπό αναθεώρηση) στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι η τάση συνεχίζεται. Τα επιχειρηματικά κέρδη το α' εξάμηνο αυξήθηκαν οριακά έναντι του α' εξαμήνου του 2016. Και τούτο, όταν η οικονομία στο σύνολό της το ίδιο διάστημα κατέγραφε συγκριτικά πολύ υψηλότερη ανάκαμψη
Πιέσεις και στους έμμεσους φόρους
Η απώλεια κερδών "τροφοδότησε" τα φορολογικά έσοδα ή χάθηκε στη χοάνη της ύφεσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι μειώθηκε το εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ) κατά 2,11 δισ. ευρώ, αλλά και ότι κατεγράφη αύξηση των φόρων επί των προϊόντων (π.χ., ΦΠΑ και άλλοι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν την κατανάλωση) κατά 1,88 δισ. ευρώ το 2016 ή κατά 8,4%.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πακτωλό νέων φόρων δείχνουν τα μεγάλα βάρη που υφίσταται η ελληνική οικονομία –όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πολίτες– και τα οποία, βέβαια, δεν έχουν τέλος. Έχουν ήδη συμφωνηθεί νέα μέτρα: έχουν θεσμοθετηθεί παρεμβάσεις αξίας 6,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2021.
Και, βεβαίως, τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν μόνο από δύο κατηγορίες φόρων, αυτών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παραγωγή. Δηλαδή η συνολική επιβάρρυνση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν μπορεί να υπολογιστεί μέσα από τους πίνακες των εθνικών λογαριασμών. Είναι, όμως, μια ένδειξη των πιέσεων και των επιπτώσεων για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και για τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές, να ενισχυθεί η απασχόληση, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση.
Ισχνή άνοδος καταγράφεται στις επενδύσεις (αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ το 2016 συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις εξαγωγές (απώλεια κατά 2,872), μια τάση η οποία, όμως, φέτος φαίνεται να αναστρέφεται.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να επιταχυνθoύν η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Και τούτο, για να πετύχει το δεύτερο εξάμηνο η Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% και, έτσι, να ικανοποιηθεί ο στόχος του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη στο 1,8% φέτος.
Ο λόγος για ένα από τα πεδία που εισέρχονται στο μικροσκόπιο των "θεσμών" στην αξιολόγηση, που έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι οι φόροι, όχι τόσο οι έμμεσοι όσο οι άμεσοι, που καταγράφουν –παρά τα διαδοχικά πακέτα μέτρων– υστέρηση, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Δήμητρα Καδδά (Capital.gr)