«Πληροφοριοδότες» προσλαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο να ξετρυπώσουν τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποκρύπτουν οι μπαταχτσήδες, κυρίως επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε προσωπικά είτε μέσω της επιχείρησής τους έχουν υπέρογκα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι πληροφοριοδότες είναι εξειδικευμένες, συμβουλευτικού χαρακτήρα εταιρείες -ελληνικές και ξένες-, με δίκτυο συνεργατών (νομικών γραφείων κ.ά.) στο εξωτερικό.
Βασικό προαπαιτούμενο, η εντολή που έχουν λάβει από τις τράπεζες, δηλαδή η άντληση στοιχείων για την ακίνητη περιουσία που διατηρούν οι επιτήδειοι επιχειρηματίες εκτός Ελλάδος.
Ήδη, μεγάλη τράπεζα συνεργάζεται για τοn λόγο αυτό με εξειδικευμένη ξένη εταιρεία και τα ευρήματα από τη συλλογή στοιχείων για συγκεκριμένους επιχειρηματίες χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά! Πηγές αναφέρουν ότι δεκάδες επιτήδειοι-επιχειρηματίες βρίσκονται με «κρυφά» ακίνητα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το μακρινό Μαϊάμι αλλά και σε πιο εξωτικούς προορισμούς.
Κρύβουν τα ακίνητα
«Η έρευνα αφορά στα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι γνωστοί ως «στρατηγικά κακοπληρωτές» και δεν τα δηλώνουν αλλά και δεν φαίνονται στην περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων ανήκουν σε ανώνυμες off shore εταιρείες. Εδώ το έργο μας θα το διευκολύνουν οι εξειδικευμένες στην αναζήτηση εταιρείες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Η πρακτική δεν είναι καινούργια. Εφαρμόζεται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού. Ήρθε η ώρα να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μείωση των κόκκινων δανείων».
Παραπέμπει, μάλιστα, στις κατ' επανάληψη δηλώσεις της ηγεσίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), βάσει των οποίων η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να γίνει -στον μεγαλύτερο βαθμό- στο κομμάτι των επιχειρηματικών χορηγήσεων, καθώς εκεί κρύβονται περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να περιορίσουν το βουνό των κόκκινων δανείων.
Τον καλούμε…
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η έρευνα και η συλλογή στοιχείων για τα ακίνητα που υποκρύπτουν δρουν ως μοχλός πίεσης. «Όταν έχουμε κάτι χειροπιαστό, τότε "προτείνουμε" στον υπερδανεισμένο επιχειρηματία να προχωρήσει στη ρευστοποίηση ορισμένων από τα περιουσιακά του στοιχεία, με στόχο να στηρίξει κεφαλαιακά την επιχείρηση που ελέγχει και να αποπληρώσει μέρος των δανείων. Εχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί, ωστόσο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να διοικεί την επιχείρησή του. Πρόκειται να δίλημμα: Ή πληρώνει ή τη χάνει»… Και στην περίπτωση που τη χάσει κατ' επιλογή, τα στοιχεία αυτά μπορούν να διοχετευτούν από τις τράπεζες στον ελεγκτικό και φορολογικό μηχανισμό για τα περαιτέρω…
Τι γίνεται με τους λογαριασμούς
«Δεν μπορεί καμία εταιρεία να κάνει έρευνα τραπεζικών λογαριασμών εκτός Ελλάδος», ξεκαθαρίζει πηγή με γνώση του θέματος. Η μοναδική δεξαμενή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς που ενδεχομένως να διατηρούν οι πλούσιοι αλλά «κόκκινοι» όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα ως επιχειρηματίες είναι οι λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αυτές και μόνο μπορεί να αξιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα», καταλήγουν.