Το οικονομικό επιτελείο με την επανεκκίνηση της οικονομίας βάζει τέλος στα μηδενικά ενοίκια, στις αναστολές εργασίας, στις επιστρεπτέες προκαταβολές και στη μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και στρέφεται πλέον σε στοχευμένα μέτρα μόνο για τους κλάδους που θα συνεχίσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Κλείνει ο κύκλος γενικευμένων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ να έχουν διοχετευθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το οικονομικό επιτελείο με την επανεκκίνηση της οικονομίας τον Απρίλιο βάζει τέλος στα μηδενικά ενοίκια, στις αναστολές εργασίας, στις επιστρεπτέες προκαταβολές και στη μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και στρέφεται πλέον σε στοχευμένα μέτρα μόνο για τους κλάδους που θα συνεχίσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Τα κονδύλια που διατέθηκαν (μαζί με αυτά που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης) ισοδυναμούν με το 32,1% του ΑΕΠ, αναφέρει έκθεση της ολλανδικής τράπεζας ING, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τις δαπάνες που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η στήριξη της Ελλάδας ξεπερνάει το δημοσιονομικό πακέτο των ΗΠΑ, το οποίο μέχρι στιγμής ανέρχεται στο 25,5% του ΑΕΠ, ενώ της Ιταλίας στο 21,9% του ΑΕΠ.
Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κύκλος των οριζόντιων μέτρων κλείνει εκτός και εάν διαπιστωθεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί νέα κεφάλαια για να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας αλλά και «λουκέτα» στην αγορά. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία, σημειώνει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος. Η αλήθεια είναι ότι αναμένεται να καταγραφεί ένα παράδοξο: με την ανάπτυξη της οικονομίας πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού, όταν εν μέσω της πανδημίας και με μεγάλη ύφεση άντεξαν, με τη βοήθεια βέβαια του κράτους.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι μετά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την επικράτεια κατά 20% τον Απρίλιο, έχουν αρχίσει να παίρνουν μπρος και κλάδοι όπως η ένδυση και η υπόδηση που τον περασμένο μήνα κινήθηκαν πτωτικά, όπως επίσης και τα εμπορικά κέντρα. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να καταρτίζει σχέδια για τους επόμενους μήνες όταν στις αρχές του έτους οι κινήσεις ανατρέπονταν σε καθημερινή βάση εξαιτίας της σφοδρότητας της πανδημίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα στοχευμένα μέτρα του Ιουνίου, συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, είναι τα ακόλουθα:
1. Τα μηδενικά ενοίκια θα συνεχισθούν τον Ιούνιο μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες ισχύουν ακόμα περιοριστικά μέτρα, καθώς και για εκείνες που ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα μηδενικά ενοίκια να συνεχισθούν σε γυμναστήρια, σχολές χορού, παιδότοπους και ενδεχομένως στην εστίαση. Μετά τον Μάιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%. Σε αυτή την περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Βέβαια, το μέτρο προβλέπει την αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος σε ποσοστό 12% επί του αρχικού μισθώματος. Μάλιστα, οι φορείς αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι ώστε να προχωρήσει το μέτρο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την υποχρέωση των ενοικιαστών να καταβάλουν εντός των προθεσμιών το μηνιαίο μίσθωμα. Διαφορετικά, η συμφωνία ανατρέπεται.
2. Εντός του Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα παγίων δαπανών όπου περίπου 30.000 επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με πιστωτικά «κουπόνια» συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι η πίστωση που θα λάβουν από το κράτος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για να συμψηφίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η επιδότηση στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα καταβληθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Η επιδότηση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων.
3. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει πως το επίδομα αναστολής εργασίας θα δοθεί και τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό, με δικαίωμα επαναπρόσληψης με δύο τρόπους:
α) Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
β) Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα «Εργάνη», που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
4. Εντός του Ιουνίου αναμένεται και η έγκριση από την Κομισιόν του πακέτου ύψους 425 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού, ενώ ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα της εστίασης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα έχουν ήδη υποβάλει αίτηση περισσότεροι από 7.000 επαγγελματίες του κλάδου.
Στο τραπέζι η επαναφορά του μέτρου της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%.
Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή