Στο στόχαστρο βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 17.000 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που μεταφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία για φορολογικούς λόγους.
Μιλώντας στον realfm 97.8 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στη διάθεσή της στοιχεία σοβαρών ενδείξεων παραβατικότητας από τη μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία.
«Σύντομα θα εκδοθούν ειδικές ελεγκτικές οδηγίες και θα γίνουν προσεγμένα βήματα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με τυχόν νομικά κωλύματα», ανέφερε.
Η μεγάλη φορολογία στην Ελλάδα κάνει χιλιάδες εταιρείες και επιτηδευματίες να μετακομίζουν σε άλλες γειτονικές χώρες. Το μη σύννομο είναι πως η πλειοψηφία των εταιρειών αυτών φορολογείται στις χώρες του εξωτερικού με χαμηλούς συντελεστές, αλλά για υπηρεσίες που παράγουν στην Ελλάδα, κάτι που είναι μη σύννομο βάσει της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.
Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα στη Βουλγαρία, όπου η φορολογία εταιρειών είναι μόλις 10% έχει αυξηθεί, από 2.000 που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2010, σε πάνω από 17.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.
Η μαζική φυγή εταιρειών στη Βουλγαρία έχει προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει τώρα να συνεργαστούν οι δύο χώρες για να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις αυτές απλώς μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα για να γλιτώσουν φόρους ή μεταφέρουν εκεί όλες τους τις δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που αφορούν το 2014, οι εταιρείες που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο που διαμορφώνεται σε 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 άτομα. Το 2016 έκαναν έναρξη στη Βουλγαρία πάνω από 3.600 ελληνικές εταιρείες. Το 2015 είχαν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα 3.262 επιχειρήσεις.
Θανάσης Κουκάκης (insider.gr)