Ανάπτυξη 7,1% φέτος, µέγεθος θεαµατικά αυξηµένο σε σύγκριση µε τις θερινές προβλέψεις του περασµένου Ιουλίου (4,3%), υπολογίζει για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές προγνώσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το 2022 η Επιτροπή πλέον εκτιµά ότι η ελληνική οικονοµία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% (έναντι πρόγνωσης 6% τον Ιούλιο), ενώ το 2023 η ανάπτυξη θα κυµανθεί στο 3,6%.
Σχολιάζοντας τις αναβαθµισµένες προβλέψεις, ο επίτροπος Οικονοµίας Πάολο Τζεντιλόνι µίλησε για «ισχυρή ανάκαµψη» που θα συνεχιστεί το 2022, κάνοντας ειδική µνεία στις «πολύ θετικές προοπτικές» για την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά και στις «πολύ καλές» επιδόσεις του τουρισµού. Κοινοτικός αξιωµατούχος, εξηγώντας περαιτέρω, αναφέρει ότι τα στοιχεία του β΄ τριµήνου «δείχνουν ότι η ανάκαµψη ενισχύεται» και η εκτίµηση της Επιτροπής είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο γ΄ και στο δ΄ τρίµηνο. Σχετικά µε το 2022, η ίδια πηγή σηµειώνει ότι το Recovery and Resilience Facility (RRF) θα «συµβάλει σηµαντικά στην ανάπτυξη». Η αθροιστική πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 20212022, όπως αναφέρει, είναι υψηλότερη από τις θερινές προγνώσεις.
Το Ταµείο Ανάκαµψης
Σχετικά µε τον ρόλο του Ταµείου Ανάκαµψης (RRF), σηµειώνεται στην έκθεση: «Η ανάπτυξη το 2022 και το 2023 αναµένεται να βασιστεί σε δηµόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η υλοποίηση των έργων που υπάγονται στο Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας αναµένεται να συντηρήσει τη δυναµική. Η πρόβλεψη ενσωµατώνει την υπόθεση ότι οι δαπάνες που θα χρηµατοδοτηθούν από το RRF θα φτάσουν το 3,6% του ΑΕΠ του 2019 στον προγνωστικό ορίζοντα».
Ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του, είπε ότι οι φθινοπωρινές προβλέψεις «επιβεβαιώνουν την ορθότητα και αποτελεσµατικότητα της ασκούµενης οικονοµικής πολιτικής στη χώρα µας». Η ελληνική οικονοµία, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «ανακάµπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιµα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σηµαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, τα ταµειακά διαθέσιµα διατηρούνται σε ασφαλή επίπεδα, η διαχείριση των δηµόσιων οικονοµικών γίνεται µε υπευθυνότητα».
Οπως σηµειώνεται στην έκθεση, η Ελλάδα ανέκτησε τα προ πανδηµίας επίπεδα του ΑΕΠ στο β΄ τρίµηνο του 2021. «Η ανάκαµψη βασίστηκε από την εγχώρια ζήτηση, ειδικά στις επενδύσεις, και από τη συσσώρευση αποθεµάτων, ενώ η συνεχιζόµενη δηµοσιονοµική τόνωση έπαιξε έναν κρίσιµο ρόλο στην υποστήριξη της οικονοµίας». Μνηµονεύεται ειδικά η συµβολή των κυβερνητικών µέτρων στην προστασία της απασχόλησης και γίνεται αναφορά στη µείωση της ανεργίας το καλοκαίρι, «µεταξύ άλλων χάρη στην αύξηση των προσλήψεων στον τοµέα του τουρισµού».
Πτώση ανεργίας
Η ανεργία στην Ελλάδα, πάντως, προβλέπεται να συνεχίσει να αποκλιµακώνεται µε βασανιστικά αργούς ρυθµούς. Σύµφωνα µε την Κοµισιόν, θα µειωθεί στο 15,3% το 2021, στο 15% το 2022 και στο 14,5% το 2023. Ο πληθωρισµός θα περιοριστεί στην Ελλάδα στο 0,1% φέτος, αυξανόµενος στο 1% το 2022. Το πολύ χαµηλό επίπεδό του σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο συνδέεται µε το γεγονός ότι ο σχετικός δείκτης νωρίτερα φέτος ήταν αρνητικός.
Οι δηµοσιονοµικοί αριθµοί αναµένεται να βελτιωθούν αισθητά κατά την ερχόµενη τριετία, καθώς λήγει ο οικονοµικός συναγερµός της πανδηµίας: το δηµοσιονοµικό έλλειµµα προβλέπεται να µειωθεί από το 9,9% του ΑΕΠ φέτος σε 3,9% το 2022 και 1,1% το 2023. Το δηµόσιο χρέος, που θα κλείσει φέτος στο 202,9% του ΑΕΠ, εκτιµάται ότι θα µειωθεί στο 196,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 192,1% του ΑΕΠ το 2023.
Η πανδηµία
Ως κινδύνους η έκθεση αναδεικνύει την εξέλιξη της πανδηµίας και πιθανές αρνητικές συνέπειες στον τουρισµό, τις επιπτώσεις απόσυρσης των έκτακτων µέτρων στήριξης του ιδιωτικού τοµέα και της απασχόλησης αλλά και «εξωγενείς γεωπολιτικούς παράγοντες». Αναφέρει επίσης το ενδεχόµενο κατάπτωσης των εγγυήσεων του ∆ηµοσίου στα µνηµονιακά δάνεια, τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις και τον φορέα διαχείρισης ακινήτων του πτωχευτικού κώδικα.
Γιάννης Παλαιολόγος Καθημερινή