Περαιτέρω επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, λόγω των ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται από τις αρχές του χρόνου, βλέπει η Κομισιόν στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης φέτος θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 11,2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει στον προϋπολογισμό περίπου 7,5 δισ. ευρώ συν 1,1 δισ. ευρώ από το React EU, επομένως συνολικά 8,6 δισ. ευρώ. Ηρθε, όμως, το κλείσιμο του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο –και η προοπτική 1-2 κλειστών εβδομάδων και τον Μάρτιο– για να προσθέσει σε αυτό το ποσόν επιπλέον κόστος 2,6 δισ. ευρώ και να φτάσει έτσι ο συνολικός λογαριασμός στα 11,2 δισ. ευρώ.
Το 2020, σύμφωνα με την Κομισιόν, η στήριξη ήταν 9,4% του ΑΕΠ, ήτοι 15,3 δισ. ευρώ. Γενικά, το ύψος των μέτρων είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αναφέρεται. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά συμπίπτει απολύτως στις εκτιμήσεις του με αυτές της Κομισιόν και επιφυλάσσεται για ενδεχόμενες νέες αναθεωρήσεις στο μέλλον. Το καλό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο, με άνοιγμα του λιανεμπορίου από τον Μάρτιο, αλλά και της εστίασης τον Απρίλιο και καλή πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι, αλλά ακόμη είναι νωρίς.
Αδύναμο το α΄ εξάμηνο
Η Κομισιόν στην έκθεσή της τονίζει την αβεβαιότητα. Σημειώνει, πάντως, ότι η ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο θα είναι αναιμική. Τα περιοριστικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να σωθούν ζωές, αναφέρει, αλλά θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη. Επαναλαμβάνει την εκτίμηση των χειμερινών προβλέψεών της για ανάκαμψη 3,5% φέτος και 5% το 2022, επισημαίνοντας ότι βασίζεται στην εκτίμηση πως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί έως τα μέσα του 2021.
Η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει τις προβλέψεις για το έλλειμμα (3,9% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021) την άνοιξη.
Προειδοποιεί όμως για σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ενόψει της παράτασης της πανδημίας και σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινής φύσης.
Από την άλλη, προειδοποιεί ότι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις θα φανεί σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η κυβέρνηση.
Τα «αγκάθια»
Η έκθεση είναι γενικώς θετική, αναγνωρίζει βήματα προόδου και δικαιολογεί καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει και βαθιά προβλήματα που παραμένουν.
Στα «αγκάθια» είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπου παραβιάστηκε κάθε προθεσμία. Τον Δεκέμβριο του 2020 το ύψος τους έφτανε τα 979 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 485 εκατ. ευρώ δεν αφορούσαν εκκρεμείς συντάξεις και έπρεπε να έχουν μηδενιστεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του 2019. Νέα προθεσμία για τον μηδενισμό τους τέθηκε πλέον για τον Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων παρέμεινε αμετάβλητος στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε ότι θα τις έχει εκκαθαρίσει ώς το τέλος του 2021. Κάτι που αμφισβητείται από ασφαλιστικούς παράγοντες.
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Η έκθεση, εξάλλου, προαναγγέλλει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με νέες αντικειμενικές τιμές τον Μάρτιο και μια μεταρρύθμιση ουδέτερης απόδοσης ώς τα τέλη Απριλίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις μέχρι την επόμενη έκθεση, τον Μάιο, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του μηχανισμού ωρίμανσης έργων, για τις μεγάλες επενδύσεις, για την απλοποίηση των επενδυτικών αδειοδοτήσεων και για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου κώδικα εργασίας.
Στα θετικά που κατονομάζει η έκθεση περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων (μαρίνα Αλίμου, Ελληνικό, Εγνατία) και οι εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική. Αναφέρεται, επίσης, η καλή συνεργασία με την Κομισιόν στην προετοιμασία του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.
Ικανοποιημένος από την έκθεση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας» και ότι «χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες».
Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή