Κινητικότητα που προοιωνίζεται σύντομα περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, πολύ πιθανά με ισχύ από την 1η Ιουνίου, σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, μετά την θετική έκβαση της διενέργειας των stress tests στις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε προχθές στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών όπου παρουσιάστηκε στις τράπεζες πρόταση περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση νέας ελάφρυνσης των capital controls αφορούσε τόσο τη διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που έχουν το συναλλακτικό τους κύκλωμα στο εξωτερικό, όσο και την αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 2.300 ευρώ στα 3.000 ευρώ. Στην αύξηση αυτή οι τράπεζες εμφανίστηκαν εντελώς αντίθετες, απορρίπτοντάς την. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξει τελικώς αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών, ενδεχομένως στα 2.500 ευρώ.
Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.
Η πλήρης απελευθέρωση των εσόδων από το εξωτερικό, τα οποία θα μπορούν να ξαναβγαίνουν στο ακέραιο οποτεδήποτε εκτός Ελλάδος, αφορούν εισπράξεις – εμβάσματα από το εξωτερικό, έσοδα από πληρωμές με κάρτες εκδόσεως εξωτερικού, αλλά και τη θεματοφυλακή τίτλων που θα μπορεί να βγαίνει εκτός Ελλάδος.
Η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του θετικότερου κλίματος που διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των stress tests, αλλά και ενόψει της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρεται σχετικά με τα capital controls στο ολιστικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας στο μέλλον, "τα επόμενα βήματα (χαλάρωσης) θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ρευστότητα στο σύστημα. Περιλαμβάνουν:
• Κατάργηση των περιορισμών των αναλήψεων μετρητών. Σε συνδυασμό με τους καταργηθέντες περιορισμούς για το άνοιγμα νέων λογαριασμών, θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων συναλλαγών και την κατάργηση του δεύτερου πυλώνα των περιορισμών.
• Αύξηση των ορίων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες.
• Αύξηση του τρέχοντος ορίου έγκρισης συναλλαγών, με σκοπό την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας στις υποεπιτροπές τραπεζών".
Σημειώνεται ότι η τελευταία ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών έγινε την 1η Μαρτίου, οπότε αυξήθηκε το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 2.300 από 1.800 ευρώ, επιτράπηκε το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες και ορίστηκαν νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές). Ειδικότερα, από την 1η Μαρτίου 2018:
•Άρθηκαν οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επετράπη το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
•Αυξήθηκε το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επετράπη η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
•Αυξήθηκε το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300 (μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό).
• Διευκολύνθηκε περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επετράπη η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.
Nένα Μαλλιάρα (Capital.gr)