Το υπουργείο οικονομικών πιστό στην παράδοση του να δημιουργεί σύγχυση σε όλα τα μέτρα που αποφασίζει και νομοθετεί, μπέρδεψε και πάλι τα πράγματα με την τοποθέτηση μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS), δίνοντας επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν την εφαρμογή του μέτρου αφού προτιμούν να χρησιμοποιούν φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ του 24% ως... κεφάλαιο κίνησης.
Στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, διευκρινίζεται ότι η προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή του νόμου για το πλαστικό χρήμα είναι τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4446/2016, για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Με δεδομένο ότι ο νόμος ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2016, θεωρητικά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα καταστήματα δίνεται τριετής προθεσμία για να τοποθετήσουν τα σχετικά μηχανήματα στους χώρους εργασίας τους.
Πριν από περίπου ένα μήνα, στις 28 Απριλίου το υπουργείο οικονομικών είχε εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία δίνονταν τρίμηνη προθεσμία μέχρι και τις 28 Ιουλίου σε 85 κλάδους εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων για την τοποθέτηση και ενεργοποίηση POS.Μάλιστα, με βάση την απόφαση όσοι δεν προσαρμοστούν απειλούνταν με πρόστιμο 1500 ευρώ.
Σύγχυση για τις ημερομηνίες
Η νέα προθεσμία που έδωσε το πολυνομοσχέδιο θεωρήθηκε παράταση της υπουργικής απόφασης και εκεί το θέμα μπερδεύτηκε. Ατύπως το υπουργείο οικονομικών απαντά ότι η 21 Δεκεμβρίου του 2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να υπάρχουν POS όπου γίνονται συναλλαγές εντός της χώρας.
Η υπουργική απόφαση για τους πρώτους 85 κλάδους ισχύει στο ακέραιο και στο τέλος Ιουλίου θα εκδοθεί νέα απόφαση με νέα καταληκτική ημερομηνία και νέους κλάδους οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν στην εποχή του πλαστικού χρήματος τοποθετώντας POS. Έτσι με την λογική της σταδιακής εφαρμογής θα φτάσουν την πλήρη εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών για κάθε ποσό πάνω από τα 500 ευρώ ( 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις ) όπως προβλέπει και ο νόμος.
Εύλογα ερωτηματικά γεννά βέβαια το τεράστιο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή ενός μέτρου που η λίγο ως πολύ υποχρεωτική εφαρμογή του από τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής των capital control έχει φέρει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 2,5 δις ευρώ περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους φόρους.
Τούτο δε την στιγμή που το ίδιο το υπουργείο έχει υποχρεώσει τους πολίτες να «χτίζουν» το αφορολόγητο αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών την στιγμή που το πλαστικό χρήμα δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητό σε κανένα κλάδο και σε κανένα επίπεδο συναλλαγής είτε είναι χονδρική είτε λιανική.
Τάσος Δασόπουλος (news247.gr)