Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη, εκτός από τον πολύ μεγάλο όγκο των προαπαιτούμενων για να κλείσει η αξιόλογη, «κρύβει» και κάποιες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Αρχικά υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις στα φορολογικά κίνητρα των επιχειρήσεων:

– Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης (Φ.Δ.Χ) Αυτοκίνητα: Καταργείται η επιβολή φόρου 2% επί της αξίας του οχήματος κατά τη μεταβίβαση, για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν πριν τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

– ΚΤΕΛ ΑΕ: Καταργείται η πίστωση του εταιρικού φόρου, στα μερίσματα που εισπράττουν οι δικαιούχοι/μέτοχοι.

– Χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων: Καταργείται η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης και υπεραξίας, της αγοραπωλησίας αγροτικών εκτάσεων από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Προστασία περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου: Καταργείται η παροχή χρηματικής αποζημίωσης για την ολική ή μερική κατεδάφιση κτηρίων σε νησιά του Αιγαίου.

– Γεράνι και Μεταξουργείο: Καταργείται η έκπτωση φόρου για δαπάνες αποκατάστασης κτηρίων σε αυτές τις δυο περιοχές.

– Κίνητρα ευρεσιτεχνίας: Ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

– Κεφαλαιοποίηση Αποθεματικών εισηγμένων Α.Ε. Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των αποθεματικών μέχρι τις 31.12.2020. Εάν η κεφαλαιοποίηση γίνει εντός του 2018 ο συντελεστής παραμένει στο 5%, αν γίνει το 2019 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10% ενώ αν γίνει το 2020 τότε πηγαίνει στο 20%

– Κεφαλαιοποίηση Αποθεματικών μη-εισηγμένων Α.Ε. και Ε.Π.Ε.. Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των αποθεματικών μέχρι τις 31.12.2020, ως εξής: 1.1.2018 – 31.12.2019 = παραμένει στο 10%

1.1.2020 – 31.12.2020 = 20%

– Διατήρηση θέσεων εργασίας: Παραμένει σε ισχύ η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 μονάδες για εταιρείες που διατηρούν προσωπικό ενώ μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους. Θα εξεταστεί τυχόν διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες.

– Επιχειρηματικά πάρκα: Διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο για εταιρείες που μετεγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα.

– Φορολογικά κίνητρα για «πατέντες»: Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη της επιχείρησης από τη πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων.

– Κίνητρα εγκατάστασης σε Γεράνι και Μεταξουργείο: Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα που εγκαθίσταται στην περιοχή «Γεράνι» (Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας). Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα εντός της περιοχής Μεταξουργείου (Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς, Ιερά Οδός του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας

– Κινηματογραφικές παραγωγές (ν.3842/2010): Διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο ανάλογα με το ποσό που επενδύεται. Θα εξεταστεί τυχόν διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες.

– Πολιτιστικές χορηγίες (ν.3525/2007): Διατηρείται η έκπτωση των πολιτιστικών χορηγιών από το εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Για τη φοροδιαφυγή

Με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους των οποίων ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί κατά το παρελθόν, να τον επανενεργοποιήσουν πληρώνοντας μία εγγύηση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το ύψος της φοροδιαφυγής που είχαν διαπράξει στο παρελθόν, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.

Η ίδια εγγύηση ισχύει και στις περιπτώσεις που ζητείται η απόδοση ΑΦΜ για τη σύσταση επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν και φορολογούμενοι που κατά το παρελθόν είχαν εμπλακεί σε επιχειρήσεις που πτώχευσαν.

Επιπλέον, με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητικές και διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου, και έως να τους κοινοποιηθεί το “ραβασάκι” των αποτελεσμάτων του ελέγχου.

Σε αυτήν την περίπτωση τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 50% επί του επιπλέον κύριου φόρου που προκύπτει με την τροποποιητική δήλωση, ενώ αν πληρώσουν μέσα σε 30 μέρες τον κύριο φόρο και το πρόστιμο, τότε προβλέπεται έκπτωση 40% από το πρόστιμο.

Όμως και μετά την κοινοποίηση του προσωρινού σημειώματος ελέγχου, οι φορολογούμενοι μπορούν να επωφεληθούν από μείωση πρόσθετων φόρων και προστίμων της τάξεως του 40%, ενώ οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν και για υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

fortune