Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να διατηρήσει το μέτρο της μείωσης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 5%. Τι θα γίνει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια και χρέη.

Μείωση έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου το 2021 για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κατέγραψαν κέρδη το 2020, αλλά είχαν σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό το βάρος της αναζωπύρωσης της πανδημίας που ανοίγει νέες πληγές στην οικονομία.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο, οπότε θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για την έκταση και την ένταση των ζημιών από την υγειονομική κρίση, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την κλιμακωτή μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου, με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι.

Ειδικότερα, για πτώση τζίρου 5% - 15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%, για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%, για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, καθώς λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν ζημιές, ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των κερδών, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ από 3,34 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια

Την ίδια ώρα η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης και στις ηλεκτρονικές αποδείξεις με στόχο να αποτραπούν φορολογικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης, ενώ τον Απρίλιο θα μπει ξανά στο μικροσκόπιο η ρύθμιση των φορολογικών χρεών που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Πολλοί φορολογούμενοι λόγω των lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα και θα κληθούν να πληρώσουν πέναλτι 22% επί του ποσού που λείπει. Τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν μείωση του ορίου από το 30% στο 20% ή και στο 10%, να μην «μετρήσουν» οι μήνες της καραντίνας, να ακυρωθεί ο έξτρα φόρος, να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Τεκμήρια διαβίωσης. Η μείωση των εισοδημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να φορολογηθούν φέτος για υψηλότερα εισοδήματα πληρώνοντας πρόσθετους φόρους. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει προσωρινό «πάγωμα»  των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα για εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και για επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή καταγράφοντας μεγάλες απώλειες στις εισπράξεις.

Κορονόχρεη. Το οικονομικό επιτελείο μετρά τις αντοχές των κρατικών ταμείων και σχεδιάζει ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών που γεννήθηκαν από το περυσινό Μάρτιο και μετά σε πολλές και μικρές δόσεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120.

businessdaily.gr