Συναγερμός για τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι εξελίξεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα δώσουν ασφαλή ένδειξη για το μέγεθος της ζημίας από την πανδημία και θα προσδιορίσουν αν και τι είδους πρόσθετες παρεμβάσεις θα χρειασθούν για τη στήριξη της οικονομίας.
Η αγωνία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών εντείνεται, αφού τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά με τις κρατήσεις να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και την πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%. Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στον κλάδο αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερο με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δις. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%»
Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και η πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορονοϊό, όπου εκτιμάται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.
Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι μία μείωση των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά περίπου 8% θα προκαλέσει επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας κατά περίπου 0,83 ποσοστιαίες μονάδες, συρρίκνωση της συνολικής απασχόλησης κατά περίπου 38.284 θέσεις εργασίας και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 56,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων
Η καθίζηση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης διευρύνει τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα ενισχύοντας τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η υστέρηση στις εισπράξεις του Δημοσίου τον Ιούνιο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Μάιο, καθώς καταγράφεται πτώση της τάξης του 40% έναντι 33,5%.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι και τον Ιούνιο υπάρχει επίπτωση λόγω του lockdown αλλά από τον Ιούλιο τα έσοδα θα αρχίσουν να ενισχύονται, καθώς προβλέπεται άνοδος και στην εισροή κοινοτικών πόρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 πάνω από το 3% του ΑΕΠ λόγω και της πρόσθετης απώλειας εσόδων από τη σχεδιαζόμενη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Βαρύ φορτίο φόρων
Κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των εσόδων θα είναι και η ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα έως το Φεβρουάριο του 2021 ενώ του ΕΝΦΙΑ ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται και αυτή στο τέλος Φεβρουαρίου.
Τα αρμόδια στελέχη φοβούνται το ενδεχόμενο λόγω οικονομικής στενότητας να υπάρξει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών τη στιγμή μάλιστα που το φορτίο είναι πολύ βαρύ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας καθώς και τις δόσεις από τις ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί αλλά και τις τρέχουσες
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν αύξηση κατά 545 εκ. ευρώ των απλήρωτων φόρων τον Μάρτιο έναντι 489 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ στο τρίμηνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανήλθαν στα 2,213 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 ήταν 2,63 δις. ευρώ. Συνολικά 3.900.000 φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία 105,811 δις. ευρώ.
Κώστας Αντωνάκος Busnesdaily.gr