Το ξέσπασμα μιας μεγάλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ενεργειακό σοκ που θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποίησε την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έφθασαν σε σημείο βρασμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς το Ισραήλ και το Ιράν, μέλος του OPEC, εμφανίστηκαν στο χείλος του πολέμου, προκαλώντας φόβους ότι ο εφοδιασμός της παγκόσμιας οικονομίας με αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να διαταραχθεί.

Τελ Αβίβ και Τεχεράνη φαίνεται να αποφάσισαν να μην κλιμακώσουν την μεταξύ τους στρατιωτική αντιπαράθεση, αφού αντάλλαξαν απευθείας χτυπήματα η μία στο έδαφος της άλλης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 4% από τα πρόσφατα υψηλά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να έχουν καθησυχαστεί για την πιθανότητα ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.

"Ο κόσμος βρίσκεται σε μια ευάλωτη στιγμή: ένα μεγάλο ενεργειακό σοκ θα μπορούσε να υπονομεύσει μεγάλο μέρος της προόδου στη μείωση του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ίντερμιτ Γκιλ.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν κατά μέσο όρο τα 102 δολάρια το βαρέλι, εάν μια σύγκρουση με έναν ή περισσότερους παραγωγούς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή οδηγήσει σε διακοπή της προσφοράς 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προοπτικής των αγορών εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ένα σοκ τιμών αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να βάλει φρένο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εκτροχιάζοντάς την εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά 2% μεταξύ 2022 και 2023, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων σχεδόν κατά 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν, με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να προβλέπει μέτριες μειώσεις 3% φέτος και 4% το 2025.

"Ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει μη ηττημένος", σημείωσε ο Gill. "Μια βασική δύναμη αποπληθωρισμού - η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων - έχει ουσιαστικά χτυπήσει σε τοίχο. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα απ' ό,τι αναμενόταν φέτος και το επόμενο έτος".

Ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενέχει κινδύνους ανόδου των τιμών, ο κόσμος θα μπορούσε να δει ανακούφιση εάν ο OPEC+ αποφασίσει να αρχίσει να χαλαρώνει τις περικοπές παραγωγής του φέτος. Οι τιμές του πετρελαίου θα έπεφταν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι εάν το καρτέλ επαναφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην αγορά το β' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Capital.gr