Ενα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έκανε η Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, όπως σημειώνει η DZ Bank έπειτα από την αναβάθμιση της χώρας από την S&P την περασμένη Παρασκευή.

Η γερμανική τράπεζα αναφέρει πως μετά την DBRS τον Μάρτιο, η S&P αναβάθμισε επίσης την αξιολόγηση της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι κάτω από το όριο επενδυτικής βαθμίδας σε BB+ (με σταθερές προοπτικές), με τον οίκο να βασίζει την κίνησή του αυτή στο γεγονός ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία είναι διαχειρίσιμος για την ελληνική οικονομία, καθώς και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.

«Αυτά είναι καλά νέα για τη χώρα», όπως σημειώνει η DZ Bank, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της είχε προβλέψει αυτή την αναβάθμιση από την S&P, με τον οίκο να ακολουθεί την DBRS, η οποία είχε ήδη τοποθετήσει την Ελλάδα στο BB (high) με σταθερή προοπτική στα τέλη Μαρτίου. Οπως τονίζει, ο φιλόδοξος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα τουλάχιστον εν μέρει στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Με την τελευταία αναβάθμιση από την S&P έγινε ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο αυτό, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μεταξύ των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS για να συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, καθώς και σε όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και το τρέχον –το APP– στο οποίο δεν συμμετέχει αναμένεται να λήξει το γ΄ τρίμηνο, καθώς η ΕΚΤ ομαλοποιεί την πολιτική της και ξεκινάει τις αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πως η κατάκτηση αυτού του οροσήμου θα αποτελέσει σίγουρα ένα θετικό σήμα για τη χώρα, καθώς θα αυξήσει την επενδυτική της βάση, μπαίνοντας στο ραντάρ χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνει η DZ Bank, η S&P «δικαιολογεί» την αναβάθμιση βασιζόμενη στις μέχρι τώρα διαχειρίσιμες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία με βάση και τη στήριξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη σημαντική επιτυχία του τραπεζικού κλάδου στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην ικανοποιητική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Για την οικονομία, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,4% το τρέχον έτος, ενώ υπογραμμίζει πως ο δείκτης NPE έχει μειωθεί απότομα από 31% το 2020 σε 12,8% το 2021. Αυτές οι βελτιώσεις διευκολύνουν τη μετάδοση της επεκτατικής ακόμη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», όπως σημειώνει. Επιπλέον, το πολύ σημαντικό είναι ότι η S&P επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική εξυγίανση: η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων της πανδημίας αναμένεται να ευνοήσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,3% του ΑΕΠ, ενώ από το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα και ο δείκτης χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται σταθερά.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η DZ Bank παρατηρεί πως η αναβάθμιση της S&P δεν είχε κάποια θετική επίπτωση στις αποδόσεις και τα spreads, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό οφείλεται στην έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά λόγω των νέων εκτεταμένων μέτρων lockdown στην Κίνα.

Ελευθερία Κουρταλή Καθημερινή