Ο Μάριο Ντράγκι αποχωρεί από την ΕΚΤ στο τέλος του μήνα και, επομένως, όσοι διαφωνούν με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική του ίσως έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τον τόνο της συζήτησης στην κορυφή της τράπεζας.

Ο Ντράγκι προχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, παρά τις αντιδράσεις από το ένα τρίτο των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Με την αποχώρησή του στις 31 Οκτωβρίου οι διαφωνούντες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην ΕΚΤ. Η νέα Γαλλίδα πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεργαστεί με ένα νέο εκτελεστικό συμβούλιο, δηλαδή μια εξαμελή ομάδα η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και θέτει σε εφαρμογή τη νομισματική πολιτική.

Ολοι οι βασικοί υποστηρικτές του πρώτου πακέτου ενίσχυσης έχουν ήδη αποχωρήσει ή πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα. Βασικές αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα ο συντονισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι πλέον διαθέσιμες προς όλους.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα έρθει το 2020, όταν η ΕΚΤ θα εξαντλήσει το όριο των γερμανικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE). Στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, ο Ντράγκι μπορούσε να βασιστεί στον αναπληρωτή του, Βίτορ Κονστάνσιο, και στον επικεφαλής οικονομολόγο του, Πίτερ Πράετ, οι οποίοι τον υποστήριζαν στην τράπεζα και μετέφεραν τα μηνύματά του στους επενδυτές. Ωστόσο, από την 1η Νοεμβρίου, ο μοναδικός εξειδικευμένος οικονομολόγος του συμβουλίου θα είναι ο Φίλιπ Λέιν, ο οποίος ήταν υπέρ του νέου γύρου αγορών ομολόγων. Η Λαγκάρντ ακολουθεί τη μέση οδό, υποστηρίζοντας ότι η επεκτατική πολιτική ήταν μεν αναγκαία, αλλά επέφερε και ορισμένες δυσμενείς συνέπειες, που χρήζουν ελέγχου.

Ετσι, οι διαφωνούντες με το QE έχουν το περιθώριο να ελιχθούν, ιδιαιτέρως εάν η Γερμανία διαλέξει κάποιον σκληροπυρηνικό οικονομολόγο για να αντικαταστήσει τη Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης ξεκινούν την επιλογή για τον διάδοχο της Λαουτενσλέγκερ την επόμενη εβδομάδα και θέλουν να έχουν ένα νέο μέλος του συμβουλίου έως τον Ιανουάριο. Η σύντομη προθεσμία υποδεικνύει ότι ίσως το Βερολίνο έχει ήδη κάποιον κατά νου.

Η διανομή των αρμοδιοτήτων στα μέλη του συμβουλίου πιθανότατα θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα και κατά κύριο λόγο η αντικατάσταση του Μπενουά Κερέ, ο οποίος συντονίζει την αγορά ομολόγων. Τα μέλη του συμβουλίου υποτίθεται ότι οφείλουν να στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ολόκληρη την Ευρωζώνη, ωστόσο οι απόψεις τους θαμπώνονται μερικές φορές από το εθνικό τους συμφέρον.

FRANCESCO CANEPA / REUTERS

Έντυπη