Το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Βουλγαρίας κυμαίνεται στο 52,4 δις δολάρια με στοιχεία του 2016 αποτελεί τεράστια έκπληξη όταν η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εντόπισε σχεδόν 3 δις δολάρια σε bitcoin που βρίσκονται στα χέρια ατόμων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά είχαν στα χέρια τους το 18% του εθνικού χρέους της χώρας σε bitcoin.

Η ανακάλυψη της καλοστημένης απάτης αποκαλύφθηκε όταν η βουλγαρική ρυθμιστική Αρχή κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνεργασία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή που δρα σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, κατάφερε να συλλάβει 23 Βούλγαρους ανάμεσα στους οποίους και 5 τελωνειακούς υπαλλήλους και να κατασχέσει συνολικά 213.519 bitcoins.

Το εγκληματικό αυτό δίκτυο είχε απλώσει τα πλοκάμια τους στα τελωνεία βαλκανικών χωρών όπου με τη «βοήθεια» διαφθαρμένων τελωνειακών χάκαραν τους κρατικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα βουλγαρικά τελωνεία δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του δικτύου να παρακάμπτουν τα τέλη για την εισαγωγή αγαθών στη χώρα. 

Για να λειτουργήσει, η ομάδα στρατολόγησε διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους για να μεταφορτώσει έναν ιό σε κυβερνητικές μηχανές, έτσι ώστε οι χάκερς να μπορούν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση.

Το δίκτυο είχε δημιουργηθεί από Βούλγαρους υπηκόους που είχαν διασυνδέσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σερβία οι οποίοι στρατολογούσαν διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες με στόχο τη διείσδυση ενός ιού στα μηχανογραφημένα συστήματα των Τελωνείων. Μόλις εγκατασταθεί ο ιός, από απόσταση, οι παραβάτες ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν διάφορες μεταφορές, καθώς στο σύστημα του Τελωνείου φάνηκε ότι το φορτίο είχε ήδη ελεγχθεί και περάσει.

Η αστυνομία κατάφερε ωστόσο να τους εντοπίσει και να βρει πάνω από 100 διευθύνσεις υπόπτων και οχημάτων ενώ από τους 23 που συνελήφθησαν, 5 ήταν βουλγαρικοί τελωνειακοί υπάλληλοι. Η αστυνομία κατέσχεσε "εξοπλισμό, συσκευές επικοινωνίας, υπολογιστές, δισκία και τραπεζικά έγγραφα".

Ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, οι ζημιές που καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Τελωνείων, μόνο για το έτος 2015, είναι περίπου 10 εκατομμύρια Leva (βουλγαρικό νόμισμα).

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η αστυνομία κατέσχεσε και 213.519 bitcoins, η αξία των οποίων ήταν τότε στα 500 εκατομμύρια δολάρια τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 3.676.583.661, σύμφωνα με το CoinDesk.

χρήματα που έχει στη διάθεσή της πλέον η Βουλγαρική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr