Σε πολύμηνες καθυστερήσεις φαίνεται ότι είναι καταδικασμένο το ΕΣΠΑ και ειδικά οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για δράσεις που καλούνται να υλοποιήσουν κυρίως οι περιφέρειες, αλλά και αυτές που προκηρύσσει το αρμόδιο υπουργείο, η καθυστέρηση στην προκήρυξη των οποίων έρχεται να προστεθεί στους ήδη αργούς ρυθμούς αξιολόγησης αυτών που έχουν προκηρυχθεί ήδη από το 2016.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η παρατηρούμενη ολιγωρία αποδίδεται στη δυσκολία που υπάρχει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) να υποστηρίξει τις δράσεις που προκηρύσσονται, αλλά και αυτές που είναι προγραμματισμένες να προκηρυχθούν, με συνέπεια οι προσκλήσεις «να κάνουν ουρά» προκειμένου να πάρουν θέση κατάταξης. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις καθυστερεί η δημοσίευση της προκήρυξης μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να υποστηριχθεί η δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπει η ένταξη των δράσεων στο σύστημα, το πρόβλημα επικεντρώνεται στον κατακερματισμό των δράσεων που προκηρύσσονται κυρίως από τις περιφέρειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 είναι προγραμματισμένες περίπου 200 προκηρύξεις, ενώ ήδη το σύστημα λειτουργεί οριακά υποστηρίζοντας περίπου 40 δράσεις.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά είναι κυρίως θέμα οργάνωσης. Αφορά δηλαδή στην αδυναμία της διοίκησης να ομαδοποιήσει τις δράσεις, αποφεύγοντας προκηρύξεις μικροποσών, που ούτως ή άλλως «φορτώνουν» το σύστημα με την ίδια εργασία. Να σημειωθεί ότι το ΠΣΚΕ μέσα από το οποίο περνούν όλες οι δράσεις που έχουν να κάνουν με κρατικές ενισχύσεις, μεταξύ αυτών και οι επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου, προβλέπει την καταγραφή όλων των ενεργειών, προκειμένου να υπάρχει δημοσιότητα σε όλα τα στάδια και να αποτραπούν φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς όπως αυτά που είχαν διαπιστωθεί το 2012 στη γενική γραμματεία ιδιωτικών επενδύσεων. Αν και μοιραία η πλήρης καταγραφή δημιουργεί επιβάρυνση, το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την καλύτερη οργάνωση της απαιτούμενης δουλειάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις από τις τέσσερις δράσεις που είχε προκηρύξει πέρυσι το υπουργείο Οικονομίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Χθες πάντως το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας άνοιξε τον δεύτερο κύκλο της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Να σημειωθεί ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ο πρώτος κύκλος, που αναμένει την απόφαση ένταξης και των υπολοίπων (έχει προηγηθεί η οριστική ένταξη 699 υποψηφίων) 2.180 προσωρινά ενταγμένων υποψηφίων, που έχουν εγκριθεί. Η δράση στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη ή την υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο με επιχορήγηση από 5.000 έως και 25.000 ευρώ. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας να αποφύγει τις διαδοχικές παρατάσεις που υπήρχαν στον πρώτο κύκλο, η νέα προκήρυξη προβλέπει τρεις περιόδους υποβολής αιτήσεων, που αναμένεται να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα:
• Η πρώτη περίοδος ξεκινάει στις 5 Ιουλίου 2017 και λήγει στις 9 Αυγούστου 2017.
• Η δεύτερη περίοδος ξεκινάει στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 και λήγει στις 11 Οκτωβρίου 2017.
• Η τρίτη περίοδος ξεκινάει στις 8 Νοεμβρίου 2017 και λήγει στις 13 Δεκεμβρίου 2017.
Ευγενία Τζώρτζη