Στα 3,7 δισ. ευρώ ανήλθε το αιτούμενο ποσό από επιχειρήσεις για δάνεια με κρατική εγγύηση μέσω των τραπεζών, υπερκαλύπτοντας το ποσό που έχει διατεθεί σε πρώτη φάση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και των εμπορικών τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ποσό ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ και αποτελεί συνεισφορά κρατικών πόρων 1,2 δισ. ευρώ και κεφαλαίων που διαθέτουν οι τράπεζες.
Το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις άνοιξε στις 3 Ιουνίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, σε μόλις επτά ώρες υποβλήθηκαν 10.000 αιτήματα. Η αυξημένη ζήτηση είναι ενδεικτική της «δίψας» για ρευστότητα στην αγορά, η οποία δίνεται από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, καθώς τα δάνεια φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η ανταπόκριση των τραπεζών στην υποδοχή των αιτήσεων υπήρξε άμεση και ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε είναι ότι η Εθνική Τράπεζα, αλλά και η Alpha Bank έχουν ήδη αναλώσει το ποσό που έχουν συμβολαιοποιήσει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το οποίο ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ για κάθε μία τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική, η τράπεζα προσφέρει έγκριση μέσα σε 48 ώρες και άμεση χρηματοδότηση με προνομιακό επιτόκιο. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της κρατικής εγγύησης ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και με τη συμμετοχή των τραπεζών, το ύψος των χορηγούμενων δανείων φθάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Εκτός από την Εθνική και την Alpha Bank σημαντική είναι η ρευστότητα που διοχετεύεται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ δάνεια θα δοθούν σε επιχειρήσεις μέσω της Eurobank. Οπως σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, «μέσω του προγράμματος δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς κλάδους».
Οπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, «στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».
Η υψηλή ζήτηση για κεφάλαια κίνησης επισπεύδει τη διαδικασία για την ενίσχυση του Ταμείου με πρόσθετα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ ακόμη, που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ. Μαζί με το 1 δισ. ευρώ της πρόσθετης κρατικής εγγύησης που αναμένεται εντός του Ιουνίου, οι πόροι του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα φτάσουν τα 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία με τη συμμετοχή των τραπεζών θα μοχλεύσουν συνολικά δάνεια άνω των 7 δισ. ευρώ.