Διπλάσιος ήταν το α’ τετράμηνο του 2017 ο όγκος των εξαγόμενων προϊόντων από το Τελωνείο Βόλου σε σχέση με τον όγκο των εισαγόμενων προϊόντων. Το λιμάνι του Βόλου, το οποίο χαρακτηρίζεται εξαγωγικό, είχε σχεδόν τριπλάσιες σε αριθμό εξαγωγές συγκριτικά με τις εισαγωγές με την έναρξη του έτους, αν και φέτος παρουσιάζει μειωμένη κίνηση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πέρυσι είχε αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων, εξαιτίας της απεργίας στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Ντόπια προϊόντα της Θεσσαλίας σπάνε τα σύνορα και ταξιδεύουν παντού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η φέτα φτάνει μέχρι και την Αμερική. Πέρα από τις εξαγωγές σιδήρου και δημητριακών, πλέον καταβάλλονται και μεμονωμένες προσπάθειες για εξαγωγές που αφορούν στη ρίγανη και το μέλι, τα οποία «εισβάλλουν» στην αγορά της Αυστραλίας.
Παράλληλα, αισθητή είναι πλέον η εμφάνιση ομίλου στην αγορά Βόλου με τουρκικά κεφάλαια, οι πλαστικές φιάλες του οποίου για την εμφιάλωση των αναψυκτικών και των νερών πάνε παντού στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, την Βουλγαρία, σε γειτονικά κράτη. Οι μαζικές αποστολές προϊόντων στο εξωτερικό από ολόκληρη τη Θεσσαλία γίνονται μαζικά από το Τελωνείο του Βόλου. Συνολικά το α’ τετράμηνο του 2017 έγιναν 1. 857 εξαγωγές, ενώ οι εισαγωγές ήταν περίπου 680. Οι αποστολείς πληρώνουν την ταυτότητα οφειλής on line μετά από τα ειδοποιητήρια και δεν χρειάζεται να επισκέπτονται την πόλη για την εξυπηρέτησή τους.
Αναλυτά, οι εξαγωγές σιδήρου γίνονται σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, αλλά και Λιβύη, Μαρόκο Αίγυπτο. Η φέτα αποστέλλεται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Αμερική σε μικρές ποσότητες για ιδιαίτερα τραπέζια. Ρίγανη και μέλι στέλνονται μεμονωμένα στην Αυστραλία, γίνονται, όμως, προσπάθειες και για διείσδυση στη μέση Ανατολή, αλλά με μεγάλη δυσκολία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Οι εισαγωγές, αντίστοιχα, που είναι περιοδικές, αφορούν σε λιπάσματα από την Ισπανία και τη Γερμανία. Η ενσάκιση γίνεται στο Τελωνείο του Βόλου.Επίσης, γίνονται εισαγωγές από σίδερα.
Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)