“To Zήτημα του Χρήματος: Κράτος, Διαμαρτυρία και Ανεπίσημες Συναλλαγές στις απαρχές της ελληνικής οικονομικής κρίσης” είναι το θέμα ομιλίας που θα πραγματοποιήσει η Helen Panagiotopoulos, υποψήφια διδάκτωρ στην ανθρωπολογία στο City University of New York Graduate Center, την Τετάρτη, 13/12/2017, στις 18:30, στην αίθουσα πολυμέσων τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Περίληψη ομιλίας
Από την κρίση χρέους του 2018 οι Έλληνες βασίστηκαν στη διάχυση ανεπίσημων συναλλαγών―την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς Ευρώ. Αυτές οι αλληλέγγυες οικονομίες επιδιώκουν να ανακτήσουν τους κοινοτικούς πόρους για τους εντόπιους ως διαμαρτυρία απέναντι στις εκπληκτικές ανισότητες που εκπορεύονται από το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τοπικά ανταλλακτικά σχήματα ανταλλαγής, προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα πλαίσιο όπου το χρήμα είναι σπάνιο. Αυτή η έρευνα θέτει ως κεντρικό ερώτημα τον χαρακτήρα του χρήματος εκκινώντας από τους υφιστάμενους αγώνες αναφορικά με τη μορφή της χρηματικής αξίας στην Ελλάδα. Αναζητά να εξηγήσει πώς η διάχυση πολλαπλών ανταλλακτικών μορφών που δεν αναγνωρίζονται από το κράτος διαμορφώνει την κοινωνική και πολιτική ζωή, όπως και τις κατανοήσεις του χρήματος και της αξίας, και πώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν τοπικές αλληλέγγυες μορφές οικονομίας, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τα όρια του έθνους στα πλαίσια του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η Helen Panagiotopoulos
Η Helen Panagiotopoulos είναι υποψήφια διδάκτωρ στην ανθρωπολογία στο City University of New York Graduate Center. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2012, έχοντας πραγματοποιήσει έρευνα στο κίνημα των οικιακών εργατών στις ΗΠΑ και τις ομοιότητες με τις εμπειρίες στον εργασιακό χώρο μεταξύ των μεταναστών στη Νέα Υόρκη. Η διδακτορική της έρευνα εστιάζει στις μη-κρατικά αναγνωρισμένες συναλλαγές στα πλαίσια της πρόσφατης δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.