Στο πεδίο της ανάκαμψης της οικονομίας τίποτε δεν έχει ακόμα κριθεί. Επειτα από δύο εβδομάδες έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για επενδυτικά προϊόντα, τα οποία ενέχουν κίνδυνο, όπως είναι οι μετοχές, διατυπώνουμε δύο προβληματισμούς σε επίπεδο μακροοικονομικό: πρώτον, η βελτιωμένη ανάπτυξη θα λήξει σύντομα; Και, δεύτερον, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα υποχρεώσει τις κεντρικές τράπεζες να σκληρύνουν την πολιτική τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι μετοχές να υποχωρήσουν σε συνθήκες βραδύτερης ανάπτυξης και με υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων;
Αμφότερα τα ερωτήματα περιέχουν ψήγματα αλήθειας, αν και, ταυτόχρονα, μοιάζουν υπερβολικά. Κατά την άποψή μας, παραμένει ευνοϊκό το μακροοικονομικό περιβάλλον. Ο όρος μέγιστη ανάπτυξη είναι εσφαλμένος. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν προκάλεσε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας σαν αυτές, που μία φορά συμβαίνουν στη ζωή. Μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2019 και του δευτέρου τριμήνου του 2020 το πραγματικό ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες συρρικνώθηκε 10%, στην Ευρωζώνη κατά 15% και κατά 22% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά μια προσωρινή επιβράδυνση στις ΗΠΑ και κάποια αναστάτωση στην Ευρώπη ως αντίδραση στο χειμερινό κύμα της πανδημίας, επανήλθε η οικονομία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ακολουθεί με γρήγορο ρυθμό και η Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με αυτήν την εκτίναξη, μάλλον ο μελλοντικός ρυθμός ανάπτυξης πρέπει εξ ορισμού να φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακός. Αλλά αυτό είναι λάθος σύγκριση. Αυτό που έχει σημασία είναι το εάν η ανάπτυξη μπορεί να διατηρηθεί σε επίπεδα πέραν των υποτονικών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ακόμα και αφότου οι οικονομίες αρχίσουν να ξεπερνούν το προ πανδημίας ΑΕΠ – αυτό προβλέπεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στις ΗΠΑ, ενώ για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πάντως, υπάρχει περιθώριο για περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις. Εκτιμούμε πως η ανάπτυξη θα μας εκπλήξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς με την αρωγή της σωρευμένης ζήτησης από τους καταναλωτές, οι οποίοι έκαναν υπερβάλλουσα αποταμίευση μέσα στην πανδημία, καθώς και της επιθετικής πολιτικής κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών με μέτρα στήριξης. Οι δικές μας οι προβλέψεις για το πραγματικό ΑΕΠ στον δυτικό κόσμο υπερακοντίζουν τον μέσον όρο των εκτιμήσεων. Το 2021 αναμένουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμφανίσουν ρυθμό 7,2% και 4,6% το 2022 έναντι 6,3% και 4% αντίστοιχα του Bloomberg. Η Ευρωζώνη θα κινηθεί με 4,4% φέτος και 4,4% το 2022 έναντι 4,1% και 4,2% αντιστοίχως. Tέλος, προβλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 6,8% φέτος και 5,5% του χρόνου, έναντι εκτιμήσεων του Bloomberg για 5,7% και 5,5% αντιστοίχως.
* Toυ Holger Schmieding, οικονομολόγου της Berenberg Bank.