Τη δυνατότητα να πραγματοποιούν φθηνές αγορές για περισσότερες από 4 εβδομάδες συνεχίζουν να έχουν οι Λαρισαίοι καταναλωτές λόγω της παράτασης της φετινής εκπτωτικής περιόδου...

Υπενθυμίζεται ότι ο εμπορικός κόσμος έχει ζητήσει την παράταση των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, καθώς υπάρχει συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου αποθέματος, ειδικά στα προϊόντα μόδας.

Για την παράταση της διάρκειας της πρώτης τακτικής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου του 2021 και για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων, εξέδωσε ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, εκφράζοντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου για την ομαλή συνέχεια της αγοράς, προφανώς λόγω και των ανησυχητικών επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται στην περιοχή. Θεωρείται δεδομένο πως αν η εικόνα συνεχιστεί η Λάρισα θα περάσει στο «κόκκινο» και η αγορά θα υποχρεωθεί να λειτουργεί μόνο  μέσω click away.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 25234/28.2.2021 παρατείνονται οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις έως την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζει να ισχύει το προτεινόμενο διευρυμένο ωράριο για το λιανεμπόριο από 07.00 έως 20.30.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των συναδέλφων και των καταναλωτών στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να παραμείνουμε στη ζώνη επιτήρησης και να μην υπεισέλθουμε στην κόκκινη ζώνη και κλείσει για άλλη μια φορά η αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν θέλουμε να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα».

«Το ζήτημα για την «επόμενη μέρα», είναι να διασφαλισθεί η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σχολιάζει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος. «Δεν θέλουμε να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα και θα επιμένουμε πως χρειάζεται να υπάρχει δικαιοσύνη στα μέτρα στήριξης με στόχευση ειδικά προς τους πληττόμενους κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση που σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδείχθηκαν το 2020 «πρωταθλήτριες» στη βουτιά του τζίρου. Απαιτούνται κι άλλες γενναίες αποφάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, που είναι μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά. Αντίστοιχα, τα κριτήρια χρηματοδότησης των τραπεζών πρέπει να είναι αντικειμενικά και όχι στη βάση της ξεχωριστής πολιτικής της κάθε τράπεζας, ώστε να μην αποκλείουν τις βιώσιμες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις».

Το "ταμείο" στις εκπτώσεις

Για το 66% των επιχειρήσεων, δηλαδή για δύο στις τρεις, οι πωλήσεις των χειμερινών εκπτώσεων ήταν χειρότερες σε σχέση με τις προσδοκίες τους, ενώ σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (89,4%) χαρακτήρισαν τους καταναλωτές πιο συγκρατημένους στις αγορές τους λόγω πανδημίας. Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, σχετικά με το δίμηνο των χειμερινών εκπτώσεων. Όπως σημειώνει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, πέρα από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς καθώς λειτούργησε με διαφορετικές ταχύτητες ανά γεωγραφικές περιοχές διαπιστώθηκε ότι:

* Οι επιδόσεις των δύο πρώτων εβδομάδων, σε σχέση με τη συνολικότερη εικόνα της εκπτωτικής περιόδου, είναι αρκετά καλύτερες.

* Περισσότερες από 9 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν χαμηλότερο εκπτωτικό κύκλο εργασιών για το 2020 σε σχέση με το 2019.

* Σε κλαδικό επίπεδο, οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφονται στον κλάδο των ειδών ένδυσης και υπόδησης όπου για το 95,6% των επιχειρήσεων οι επιδόσεις των χειμερινών εκπτώσεων για το 2021 είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του 2020.

* Η αρνητική στάση των εμπορικών επιχειρήσεων προς τις εναλλακτικές μεθόδους πώλησης, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν προτίθενται να διατηρήσουν τις νέες μεθόδους πώλησης μετά το τέλος της πανδημίας.

* Για 2 στις 3 (66%) οι πωλήσεις των χειμερινών εκπτώσεων ήταν χειρότερες σε σχέση με τις προσδοκίες τους. Από την άλλη πλευρά, για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (26%) οι πωλήσεις των εκπτώσεων κινήθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα.

*Σχεδόν 4 στις 10 (38,3%) επιχειρήσεις παρουσίασαν εξαιρετική μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνάει το 40%. Επίσης, 1 στις 4 επιχειρήσεις (23,1%) προσδιόρισαν την υποχώρηση του τζίρου μεταξύ 31% και 40%. Σωρευτικά, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις παρατήρησαν συρρίκνωση του τζίρου μεγαλύτερης του 20% κατά τη χειμερινή περίοδο.

* Ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων (43,4%) διαμόρφωσαν τις εκπτώσεις τους μεταξύ 20% και 40%. Εντούτοις, το ίδιο, σωρευτικά, μερίδιο επιχειρήσεων (44,1%) προχώρησε σε ακόμα υψηλότερο ποσοστό εκπτώσεων, άνω του 40%, ως εμπορική τακτική προσέλκυσης πελατών.

* Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (89,4%) χαρακτήρισαν τους καταναλωτές πιο συγκρατημένους στις αγορές τους λόγω πανδημίας.

* Η ολοκλήρωση των αγορών και κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων έγινε σε μεγάλο βαθμό μέσω καρτών. Ειδικότερα, 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν συναλλαγές που έλαβαν χώρα μέσω κυρίως καρτών ενώ μόλις 1 στις 10 σημείωσε πωλήσεις που έγιναν κυρίως μέσω μετρητών.

Γιώργος Νούλης Ελευθερία