Κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι κινείται το πετρέλαιο καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το ενδεχόμενο της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, κάτι που αντισταθμίζει τα σημάδια για πτώση στην παραγωγή.
Αυτό αποτελεί τη συνέχεια της πτώσης κατά 7,6% που σημειώθηκε κατά τις προηγούμενες πέντε εβδομάδες. Στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, η Κίνα ανακοίνωσε μια λίστα η οποία περιλαμβάνει δασμούς για αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ δολαρίων. Η λίστα αυτή έρχεται ως απάντηση στο πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης για δασμούς 200 δισ δολαρίων στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.
Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία φέρεται αν έχει μειώσει την παραγωγή καθώς θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν αγοραστές σε περίπτωση που προχωρούσε σε αυξήσεις-ρεκόρ. Παράλληλα, από την «άλλη πλευρά», οι εξέδρες εξορύξεων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί επίσης.
Καθώς το αργό κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και δύο χρόνια τον Ιούλιο εξαιτίας της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το «σκληρό παιχνίδι» είναι το «φόρτε» του. Αυτό το «παιχνίδι» με την Κίνα παρακολουθούν και οι επενδυτές ενώ έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στην παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ καθώς και σε εκείνα που βρίσκονται εκτός του καρτέλ καθώς υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της παραγωγής για το υψηλής ποιότητας αργό.
«Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα βασικό εμπόδιο για την αύξηση της ζήτησης», σημειώνει ο Ahn Yea Ha, αναλυτής στην Kiwoom Securities και εκτιμά ότι η διένεξη μάλλον θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. «Όμως η αγορά αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα συμφιλιωθούν γιατί μια τέτοια διένεξη θα καταλήξει να έχει απώλειες και για τις δύο πλευρές».