«Ορατό» ήταν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ρεύμα μετακίνησης σε διαφορετικό προμηθευτή ρεύματος από τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, με συνέπεια οι ιδιώτες προμηθευτές να ενισχύουν περαιτέρω το πελατολόγιό τους.
Έτσι στο διασυνδεδεμένο σύστημα, κατά το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος οι ιδιωτικές εταιρείες «κέρδισαν» επιπλέον 68.000 καταναλωτές στη χαμηλή τάση. Το «όφελος» αυτό, αν και ήταν μικρότερο από προηγούμενα τρίμηνα, επέτρεψε τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στη λιανική αγορά.
Ως συνέπεια, εξαιρώντας τους μετρητές που εκπροσωπούνται από τους Προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας, από τους περίπου 6,6 εκατ. υπόλοιπους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, το δεύτερο τρίμηνο οι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών ξεπέρασαν για πρώτη φορά κατά τι το 1,5 εκατ.
Επομένως, 5,1 εκατ. παροχές περίπου προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ, με το μερίδιο της επιχείρησης να διαμορφώνεται σε 75,1%. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, περίπου 100.000 καταναλωτές «μεταφέρθηκαν» από τη ΔΕΗ σε κάποιον άλλο πάροχο. Επομένως, μέσα στο πρώτο μισό της χρονιάς, περίπου 170.000 μετρητές άλλαξαν εκπροσώπηση, «περνώντας» σε κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Τα μερίδια των εταιρειών
Το «όφελος» των επιπλέον 68.000 καταναλωτών του δεύτερου τριμήνου «μοιράστηκε» σχεδόν το σύνολο των εναλλακτικών παρόχων, με συνέπεια να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη μεταξύ τους κατάταξη. Έτσι, στη χαμηλή τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Μytilineos) με μερίδιο 3,94% εκπροσωπώντας 267.000 παροχές, ακολουθούμενη από την Elpedison με 3,67% (249.000 μετρητές) και την ΗΡΩΝ με 3,32% (225.000).
Πίσω από τους τρεις καθετοποιημένους Ομίλους βρέθηκαν η Watt & Volt με 2,6% (175.000), η Zeniθ με 2,48% (168.000), η Volton με 1,75% (118.000) και η NRG με 1,99% (135.000). Η πρώτη δεκάδα προμηθευτών συμπληρώνεται με την Αέριο Αττικής με 1,5% (101.000) και τη Volterra με 0,57% (39.000 πελάτες).
Αξίζει να σημειωθεί πως το «κέρδος» των 68.000 πελατών για τις ιδιωτικές εταιρείες αποτελεί το καθαρό «ισοζύγιο» των μετακινήσεων από πάροχο σε πάροχο κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς αν και λιγότεροι, δεν λείπουν οι καταναλωτές που «επιστρέφουν» πίσω στη ΔΕΗ. Ωστόσο, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, ο αριθμός αυτών «επιστροφών» είναι μικρότερος από τους πελάτες της που μετακινούνται σε κάποιον άλλο προμηθευτή ρεύματος.
Νέα δεδομένα από το υψηλό χονδρεμπορικό κόστος
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, πάντως, τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου καταδεικνύουν σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αποκλιμάκωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, η οποία καταγραφόταν τον τελευταίο 1 με 1,5 χρόνο.
Όπως σημειώνουν, η επιβράδυνση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί κατ΄ αρχάς στο γεγονός ότι πολλές ιδιωτικές εταιρείες είχαν ήδη ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους, με τη ΔΕΗ να προχωρά από τις αρχές Μαΐου στην ενεργοποίηση της ρήτρας CO2 στα οικιακά τιμολόγια (Γ1/Γ1Ν). Επίσης, σημαντικό ρόλο αποδίδουν στο ότι η ΔΕΗ έχει πλέον εκσυγχρονίσει τόσο την εμπορική πολιτική όσο και τη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθεί, προχωρώντας για παράδειγμα στην προσφορά νέων τιμολογίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις 5 Αυγούστου, η ΔΕΗ έχει κι εκείνη ενσωματώσει στα τιμολόγια Γ1/Γ1Ν ρήτρα αναπροσαρμογής, έπειτα από υπόδειξη της ΡΑΕ. Όσον αφορά την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως η αγορά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ υψηλών τιμών που καταρρίπτονται το τελευταίο διάστημα στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργούν εντελώς πρωτόγνωρα δεδομένα για το σύνολο του κλάδου της προμήθειας. Επομένως, οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν αυτή τη στιγμή παρακινδυνευμένη.
Κώστας Δεληγιάννης insider.gr