Στην αναζήτηση πόρων, ύψους 100 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ρεύματος βρίσκονται τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία. Από την επομένη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, που ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να του εισηγηθούν μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, ξεκίνησε ένας γύρος επαφών για την ανεύρεση κονδυλίων.

Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία φέρονται να έχουν καταλήξει στην άντληση πόρων τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο δημοπρασίας δικαιωμάτων ρύπων και μένει να λύσουν την άσκηση της ανακατανομής των πόρων του, που καθορίζονται κατ’ έτος, με υπουργική απόφαση στο πλαίσιο του νόμου 4819/2021. Τα 600 εκατ. θα πάνε υποχρεωτικά στον ΕΛΑΠΕ, αφού ο νόμος προβλέπει κατώτατο όριο 60%, και ποσοστό 12,8% στην ενεργοβόρο βιομηχανία για αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, που δύσκολα θα μειωθεί λόγω και της πίεσης που ασκεί στις επιχειρήσεις το κόστος ρεύματος. Ετσι, τα αρμόδια επιτελεία αναζητούν τη βέλτιστη ανακατανομή των πόρων που προορίζονται για το Πράσινο Ταμείο και τις προβλεπόμενες ενισχύσεις «πράσινων» δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και τους πόρους που προορίζονται για δράσεις ηλεκτροκίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πώς θα διατεθούν τα 100 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα των ρύπων είναι μια δεύτερη, εξίσου δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση. Τα αρμόδια οικονομικά επιτελεία έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι για να δουν εάν υπάρχουν παράλληλα περιθώρια μείωσης της τιμής του ρεύματος για τους περίπου 500 χιλιάδες καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και επωφελούνται με έκπτωση της τάξης του 45%-60% σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο και περιθώρια διεύρυνσης του ΚΟΤ ώστε να συμπεριλάβει και μεσαία εισοδήματα. Το πρώτο πακέτο μέτρων αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Μέτρα επιδότησης του ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις αναζητούνται, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα αφού προϋποθέτουν προέγκριση από την Κομισιόν. Σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και το κατά πόσον μπορούν να συμβάλουν στον στόχο ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα ταμεία του ΕΤΜΕΑΡ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για τα οποία θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κλείσουν τον Νοέμβριο.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή