Σε ρουλέτα για τον προϋπολογισμό εξελίσσεται η κατάσταση στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς από τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέο δημοσιονομικό χώρο για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το νέο πακέτο επιδοτήσεων για τον Ιούλιο που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας έχει κόστος 722 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τον Αύγουστο και μετά το κόστος των επιδοτήσεων θα συναρτάται από τη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να καλύπτει το 84% της αύξησης. Οσο μεγαλύτερη η αύξηση, τόσο μεγαλύτερη η δημοσιονομική αιμορραγία.
Με κάθε αύξηση κατά 10 ευρώ της τιμής του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, πάνω από τα 100 ευρώ, αυξάνεται το κόστος για τον προϋπολογισμό κατά 150-200 εκατ. ευρώ, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η επιβάρυνση αυτή καλύπτεται από τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τον τουρισμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παραδέχθηκε πως «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο καταστροφικός αυτός πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει πολλές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και εμείς για να τις αντιμετωπίσουμε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε έτσι ώστε η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα και με τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις να καλύπτουμε τις ζημιές που μας προκαλεί ο πόλεμος». Σημείωσε επίσης πως «έχουμε ένα μαξιλάρι που εξασφάλισε η κυβέρνηση λόγω των συγκυριών και των διαπραγματεύσεων, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που μας δίνει κάποια αντοχή λόγω των υψηλών επενδύσεων, που αυτό συνεπάγεται μια μελλοντική ύφεση, να πάμε λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους».
Εάν όμως η απειλή της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη γίνει πράξη, το κόστος όχι μόνο δεν μπορεί να υπολογισθεί αλλά θα πρέπει να τροποποιηθεί ο τρέχον προϋπολογισμός, καθώς δεν εμπεριέχει μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε ότι «η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου δεν είναι στο σενάριο του προϋπολογισμού. Δεν είναι σε κανένα σενάριο προϋπολογισμού στην Ευρώπη. Θα είναι μία καινούργια κρίση, πολύ μεγάλη, εάν αυτό συμβεί. Εάν οι Ρώσοι σταματήσουν να πωλούν στην Ευρώπη φυσικό αέριο, αμφιβάλλω εάν θα ξαναπουλήσουν ποτέ. Θα μπουν σε μια μακροχρόνια σκληρή κρίση, πολύ χειρότερη από τον πόλεμο που βρίσκονται τώρα».
Πάντως τα μηνύματα από τις εισπράξεις του Ιουνίου, αν και τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, είναι θετικά. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσιάζονται αυξημένες, όπως και οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι ο Ιούλιος, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια περίοδο ξεκινάει και η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκτός και αν εξαιτίας της κατάστασης η κυβέρνηση αποφασίσει να μεταθέσει εκ νέου την αποπληρωμή της πρώτης δόσης.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το power pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος. «Bρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το “μαξιλαράκι” πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή