Τον περασμένο Μάιο έγινε γνωστή η ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε για την αξία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός. Σύμφωνα λοιπόν με τις τότε ανακοινώσεις η αξία του 25% της εταιρείας υπολογίστηκε στα 295,6 εκατ. ευρώ, που οδηγεί σε συνολική αξία για το 100% στα 1.182,4 εκατ. ευρώ.
Την Παρασκευή, λοιπόν, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αποκάλυψε το συνολικό καθαρό ποσό που έβαλε στο ταμείο της η εταιρεία, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού ιδιοκτησιακού διαχωρισμού και με βάση το μοντέλο που επελέγη προκειμένου το δίκτυο μεταφοράς να μείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παναγιωτάκη, το καθαρό ποσό που εισέπραξε η ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής της κινεζικής State Grid (η οποία αγόρασε το 24% υψηλότερα 37 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με την αποτίμηση που έγινε για το Δημόσιο, στα 320 εκατ. ευρώ), του Δημοσίου (295,6 εκατ. ευρώ) και τη μείωση κεφαλαίου (93 εκατ. ευρώ) αφαιρουμένων των φόρων, φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.
Πώς γίνεται για έσοδα 707,6 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ να καλείται να πληρώσει φόρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ;
Την εξήγηση έδωσε στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, ο οποίος ανέφερε ότι για τη συναλλαγή ΔΕΗ αναγκάστηκε να πληρώσει φόρο υπεραξίας για το σύνολο της αξίας της εταιρείας ακόμη και για τους μετόχους της που πήραν δωρεάν τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, μετά το πολύπλοκο σχήμα που επελέγη για την απόσχιση της τέως θυγατρικής της ΔΕΗ.
Πάντως τα 500 εκατ. ευρώ καθαρά που μπήκαν στο ταμείο της ΔΕΗ, μαζί με τα 360 εκατ. ευρώ που είναι η επιστροφή των ΥΚΩ που αποφασίστηκε και δόθηκε από την κυβέρνηση από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αλλά και με τη σύμβαση που υπεγράφη με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος για το σύνολο του στενού δημόσιου τομέα, αποτέλεσαν τη σανίδα σωτηρίας για τη ΔΕΗ, η οποία, όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρός της, πέρυσι αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα η ΔΕΗ το 2017, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα ανακοινώσει κερδοφορία, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον την αποτύπωση στον ισολογισμό, τη δήλωση του προέδρου ότι η κερδοφορία είναι λειτουργική και δεν προέρχεται από τα one off έσοδα της χρήσης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον το 2018 πώς θα συμπεριφερθεί η εταιρεία, η οποία καλείται να βάλει τις βάσεις και για τις μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις των δανείων ύψους άνω των 2 δισ. που έχει μπροστά της τους επόμενους 24 μήνες. Ήδη η ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινώσει, έχει ξεκινήσει την ενεργητική διαχείριση του δανεισμού της ενώ στο ΔΣ αποφασίστηκε η χρονική παράταση της ανακυκλούμενης πίστωσης (Revolving Credit Facility – RCF) ύψους 50 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ.
Χάρης Φλουδόπουλος (Capital.gr)