Aνατροπές και ένα μπαράζ εκπτώσεων από τους ανταγωνιστές της στο ρεύμα και το φυσικό αέριο αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα στην αγορά η νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, η οποία ανακοινώνεται πιθανώς και εντός της εβδομάδας.

Σε μια συγκυρία όπου όλοι οι ενεργειακοί πάροχοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έχουν μεταφέρει -ή σκέφτονται να το κάνουν- στα τιμολόγια τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να μπει και αυτή στο παιχνίδι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπτώσεις που θα ανακοινώσει η επιχείρηση κινούνται στην κατεύθυνση εφαρμογής της ίδιας χρέωσης για τις καταναλώσεις ρεύματος άνω των 2.000 kWh, όπως και για αυτές μέχρι το παραπάνω όριο. Στην ουσία, θα πρόκειται για διατήρηση του καθεστώτος εκείνου που εφάρμοσε στην διάρκεια της καραντίνας και μέχρι πρότινος, δηλαδή από τις 26 Μαρτίου έως και την περασμένη Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Τούτο σημαίνει ότι η ΔΕΗ ανοίγει για τα καλά τον ανταγωνισμό στην αγορά λιανικής, αφού θα καθιερώσει ως τιμή της κιλοβατώρας τα 11 λεπτά, τόσο για τις μικρές καταναλώσεις έως 2.000 kWh , όσο και για τις άνω αυτής της ποσότητας. Καταργείται με άλλα λόγια το κλιμάκιο άνω των 2.000 κιλοβατωρών, όπου η τιμολόγηση ήταν στα 11,9 λεπτά / Kwh και πλέον η επιχείρηση θα παρέχει φθηνότερο ρεύμα και στα νοικοκυριά που καίνε μεγαλύτερες ποσότητες. Σαν κίνηση δείχνει ότι προσπαθεί να φέρει πίσω μερίδα καταναλωτών με μεσαία και μεγαλύτερα βαλάντια, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια στον ανταγωνισμό, καθώς εκείνος προσέφερε ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες αρκετά καλύτερες τιμές, μαζί με άλλα προνόμια.

Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι απόρροια παρά της ευνοϊκής για την αγορά συγκυρίας, όπου οι τιμές κάθε είδους ενεργειακών προϊόντων- από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το ρεύμα - έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάιο η χονδρική τιμή στο ρεύμα, δηλαδή η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 34,3 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι σχεδόν 66 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Είναι μια μείωση κατά 48%. Η τάση μάλιστα παρά τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας προς τα τέλη του έτους παραμένει στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή ελαφρώς πτωτική και πάντως όχι ανοδική. 

Στα παραπάνω βοηθά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα από το οποίο και διαμορφώνεται η μέση χονδρική τιμή. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τον μήνα Μάιο το φυσικό αέριο συμμετείχε σε ποσοστό 50% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 38,5%, τα υδροηλεκτρικά με 7,9% και στην τελευταία θέση βρίσκεται ο λιγνίτης κατέχοντας μερίδιο μόλις 3,46%. Τέτοια εποχή πέρυσι, για να αντιληφθεί κανείς τις καταιγιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας αλλά και γιατί η ΔΕΗ έχει αποφασίσει αμετάκλητα να κλείσει τις λιγνιτικές της μονάδες, το κάποτε εθνικό μας καύσιμο αντιπροσώπευε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. 

Σημειωτέον, πάντως, ότι πολλοί από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει εσχάτως σε μειώσεις τιμών, ρίχνοντας το ημερήσιο κόστος στα επίπεδα του νυχτερινού, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον Ήρωνα και την Protergia, ενώ εκπτώσεις σε όσους είναι συνεπείς ως προς τις πληρωμές τους έχουν ανακοινώσει και μικρότεροι παίκτες. Κινητικότητα που αναμένεται προσεχώς να ενταθεί στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου αμέσως μόλις η ΔΕΗ ανακοινώσει και επίσημα την νέα της εμπορική πολιτική.

Businessdaily.gr