Το ράλι στις τιμές των ρύπων (CO2), σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη ΔΕΗ και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, οι ιδιώτες πάροχοι προχωρούν σε επέκταση των τιμολογίων με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να μετακυλίουν αυτόματα στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις, ενώ οι πελάτες που επέλεξαν μεταβλητά τιμολόγια έχουν επιβαρυνθεί από τον Νοέμβριο με αύξηση 30%. Επίσης τα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%. Τα δεδομένα αυτά δεν αποκλείεται να ανατρέψουν την απόφαση της ΔΕΗ για «πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, που είχε ληφθεί στις αρχές του έτους.
Πιέσεις για ανατιμητικές τάσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για δομικές αλλαγές στη λιανική αγορά, ασκεί το ράλι των τιμών των ρύπων (CO2) και η παράλληλη ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι ιδιώτες πάροχοι προχωρούν σε επέκταση των τιμολογίων με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να μετακυλίουν αυτόματα στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι δύο αυτοί εξωγενείς παράγοντες και να διαφυλάξουν τα χαμηλά λόγω έντασης του ανταγωνισμού περιθώρια κέρδους, ενώ ήδη πελάτες τους που επέλεξαν μεταβλητά τιμολόγια έχουν επιβαρυνθεί από πέρυσι τον Νοέμβριο με αύξηση της τάξης του 30%.
Με αυξήσεις 25%-30% έχουν επιβαρυνθεί και τα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, ενώ το πού θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της αγοράς. Οι πιέσεις που ασκούνται στα οικονομικά της εταιρείας είναι μεγάλες και δεν αποκλείεται να ανατρέψουν την απόφαση της διοίκησης για «πάγωμα» τον οικιακών τιμολογίων καθ’ όλη την διάρκεια του 2021, που είχε ληφθεί στις αρχές του έτους.
thessaliaeconomy,.gr