Με την Κάρλα δεν τελειώσαμε ! Και αυτό το λέμε όχι για να «θαμπώσουμε» την αίγλη των εγκαινίων ούτε για να μειώσουμε την αξία της προσπάθειας των συντελεστών του έργου. Κάθε άλλο.

Θέλουμε όμως όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαδικασία που ακολουθείται για την πλήρωση του νέου Ταμιευτήρα δεν είναι η ενδεδειγμένη και μόνο ως μεταβατική μπορεί να θεωρηθεί.

{Σημείωση : ως γνωστόν όλα τα νερά που τροφοδοτούν την λίμνη αντλούνται από τον Πηνειό – λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας – στην συνέχεια ένα μέρος αυτών οδηγούνται μέσω τάφρων (στο μεγαλύτερο μέρος χωρίς επένδυση) έξω από το ανάχωμα (που βρίσκεται το κεντρικό αντλιοστάσιο στη θέση «Πέτρα») και μέσω νέας άντλησης από το ομώνυμο αντλιοστάσιο, τα νερά καταλήγουν μέσα στον Ταμιευτήρα. Ένα άλλο μέρος των νερών μέσω της συλλεκτήριας τάφρου Σ4 και του ΝΑ τεχνικού εισόδου καταλήγει (χωρίς άντληση) στην λίμνη.}

Είναι απόλυτα λογικό η τροφοδοσία της λίμνης με νερό να γίνεται αργά και η ποιότητα τους (που ήδη από τον Πηνειό συχνά είναι υποβαθμισμένη) επιδεινώνεται και λόγω της διαδρομής που περιγράψαμε, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό των έμβιων που συνδέονται με την λίμνη.

Με την έννοια αυτή έχει ιδιαίτερη αξία η ολοκλήρωση του Ρουφράκτη Γυρτώνης αλλά και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς του νερού από τον Πηνειό (με βαρύτητα) στον Ταμιευτήρα Κάρλας (δες ρεπορτάζ και την δήλωση του πρ. υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας - 6/10/2018 - ο οποίος είχε την πρωτοβουλία κατά την διάρκεια της θητείας του να χρηματοδοτήσει το έργο της Γυρτώνης, καθώς και σχετικά κείμενα εδώ {1}).

Υπενθυμίζουμε στους μη ενημερωμένους ότι μέσω του έργου αυτού ο Ταμιευτήρας Κάρλας θα τροφοδοτείται με νερό, με ΒΑΡΥΤΗΤΑ (χωρίς ενεργειακό κόστος) και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας για την λειτουργία του βιοτόπου, οι οποίες θα βελτιωθούν με την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου στις γεωργικές εκτάσεις πέριξ του Ταμιευτήρα  (κάτι που αποτελεί προϋπόθεση ανανέωσης των υδάτων της λίμνης και καταπολέμησης φαινομένων  ευτροφρισμού της).

Και ας μην ξεχνάμε :

ΚΑΡΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΗΝΕΙΟ !

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ (ΥΔΑΤΙΚΟ) ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΛΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

Γι’ αυτό στη Θεσσαλία ζητάμε (φορείς, επιστήμονες, κ.λ.π.) την δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ που θα αντιμετωπίζει προγραμματισμένα και συστηματικά, στη βάση του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων, όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Στο θέμα θα επανέλθουμε …..

Πηγή: ypethe.gr