«H τελειότητα συνίσταται στην υποταγή του αντιπάλου χωρίς μάχη»

«Το καλύτερο είναι να καταλάβεις μια χώρα άθικτη, όχι να την καταστρέψεις»

Sun Tzu (500 π.Χ.) 

«Η τέχνη του πολέμου»

Η στρατηγική κατά τη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων πολέμων, ακολούθησε τη φιλοσοφία του Κλαούζεβιτς που αποτυπώνεται στο βιβλίο «Περί πολέμου». Δίνοντας έμφαση στο απόλυτο, ο Κλαούζεβιτς, ανέπτυξε την πρακτική του ολοκληρωτικού πολέμου. Αντίθετα, πριν από 2.500 χρόνια, ο Sun Tzu είχε εισαγάγει την μετριοπάθεια και τον πολιτικό ρεαλισμό στην πολεμική πρακτική. Σύμφωνα με τον Sun Tzu, με δεδομένο ότι τελικός στόχος του πολέμου είναι η ειρήνη, ο πολιτικός σκοπός ως κίνητρο πρέπει να είναι και το μέτρο που θα καθορίζει τις επιδιώξεις της στρατιωτικής ισχύος.

 Η στρατηγική της πολιτικής λογικής, είναι αυτή που σήμερα επικρατεί στο διεθνή ανταγωνισμό. Τα κείμενα του Sun Tzu διδάσκονται στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε Σχολές οικονομικών επιστημών, στρατηγικής, διοίκησης επιχειρήσεων, ακόμα και σε ταχύρυθμα σεμινάρια marketing ή προπονητικής. Πρόκειται για θέματα στρατηγικής με τεράστια επιρροή και διαχρονική αξία, για κάθε τύπου «μάχη»: από έναν εμπορικό ανταγωνισμό μέχρι έναν αθλητικό αγώνα. 

Ξεφυλλίζοντας απλά το βιβλίο του Sun Tzu «η τέχνη του πολέμου», μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι ο οικονομικός πόλεμος στη χώρας μας χάθηκε πριν αρχίσει… Αρκεί να δούμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα : 

- «Στείλε προδότες στην χώρα του αντιπάλου, ώστε να εκμηδενίσεις την κυβερνητική πολιτική. Να διαφθείρεις τα ήθη του αντιπάλου με ύπουλα δώρα»  (βλ. σκάνδαλα Χρηματιστηρίου & Siemens, δανειακό τραπεζικό σύστημα, αφορολόγητες λίστες παράνομου πλουτισμού).

- «Χρησιμοποίησε κάθε τέχνασμα για να προκαλείς τον εκφυλισμό των ανθρώπων και την σπατάλη του θησαυρού του αντιπάλου» (βλ. αλλοίωση της πολιτιστικής-εθνικής ταυτότητας μέσω λαθρομετανάστευσης, υποθήκευση του εθνικού πλούτου κλπ).

- «Η απερισκεψία οδηγεί στην καταστροφή ενώ η δειλία οδηγεί στην αιχμαλωσία» (χρεοκοπία και μνημόνια, δημοψήφισμα και αποτελέσματά τους).

- «Να φαίνεσαι ότι είσαι δυνατός όταν είσαι αδύναμος και αδύναμος όταν είσαι δυνατός» (βλ. ακριβώς αντίστροφες εφαρμογές στην εξωτερική μας πολιτική).

Οι πολιτικές μας ηγεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς καθώς βρέθηκαν εν υπνώσει. Η συνενοχή, η αλαζονεία, η ανικανότητα, η αφέλεια, η αδιαφορία και η αδράνειά τους, μας οδήγησαν σε μια μεγάλη ήττα πριν ακόμα ξεκινήσει ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξαν οι αγορές στην Ευρωζώνη. Η κρίση, βρήκε τη χώρα αθωράκιστη και δίχως στρατηγική. Και «στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα». Ωστόσο, είναι σε όφελος των νικητών (δανειστών) να δείξουν τη στάση που υποδεικνύει ο Sun Tzu : «Όταν περικυκλώσεις έναν αντίπαλο, άφησέ του μια διέξοδο, κάποια οδό σωτηρίας. Ποτέ μην πιέζεις πολύ έναν απελπισμένο»…

Πρέπει λοιπόν να επικρατήσει μια σύνεση που θα είναι συμφέρουσα για όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, οι δεσμοί της οποίας έχουν τραυματιστεί από τις ανισότητες, τους εθνικισμούς αλλά και την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού. 

*Ο Μιλτιάδης Γ. Δεληχάς είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα