Εκσυγχρονίζει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της με επένδυση 2,250 εκατ. ευρώ η ΕΒΟΛ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου) και έχει παράλληλα στα σκαριά πρόσθετη επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από ξηρούς καρπούς.
Η πρώτη από τις δύο επενδύσεις, όπως επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Στέφανος Διακομής, ήδη «τρέχει», έχει ενταχθεί στη δράση «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» με ποσοστό επιδότησης 54,03% (1,218 εκατ. ευρώ), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024, αφορά σε ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εγκατάσταση λιγότερο ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως επίσης και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες του εργοστασίου, ισχύος 500 KW και στην προμήθεια πέντε νέων φορτηγών διανομών (σ.σ. έχει προηγηθεί η αγορά άλλων πέντε νέων φορτηγών).
Αντίστοιχα, η δεύτερη επένδυση αφορά στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών επεξεργασίας ξηρών καρπών. Οι νέες υποδομές θα περιλαμβάνουν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό θραύσης ξηρών καρπών (σπαστήρας), εξοπλισμό διαλογής και ταξινόμησης, εξοπλισμό συσκευασίας τελικού καταναλωτή (μικροσυσκευασίες), εξοπλισμό παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από ξηρούς καρπούς, εξοπλισμό εμφιάλωσης σε φιάλες τελικού καταναλωτή και βοηθητικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό παραγωγικής διαδικασίας.
Η νέα αυτή δραστηριότητα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της εταιρείας, θα ακολουθήσει την επιτυχημένη πορεία των υφιστάμενων παραγωγικών υποδομών (παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, παραγωγή ζωοτροφών, συγκέντρωση και διακίνηση δημητριακών κ.α.) και θα εγγυηθεί, την απορρόφηση του συνόλου των παραγόμενων ποσοτήτων των αγροτών – μελών του και όχι μόνο, τη διασφάλιση των εισοδημάτων τους παρεμβαίνοντας στη διαμόρφωση των τιμών αγοράς των προϊόντων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας η οποία θα επιστρέψει στους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον κ. Διακομή θα επιδιωχθεί η ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η χρήση 2022 εκτιμάται ότι έκλεισε ανοδικά για την εταιρεία, παρά την κρίση της αγοράς, με τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά περίπου 15% και να αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα 18,830 εκατ.) έναντι των 17,023 εκατ. ευρώ του 2021.
Στόχος της εταιρείας για το 2023 είναι επίσης η επέκταση του δικτύου διανομής της σε νέες περιοχές, όπως η δυτική Ελλάδα, ενώ έχει ήδη αναπτύξει τα προϊόντα της στην αγορά της Θεσσαλονίκης μέσω μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ και έχει προσθέσει πρόσφατα στην «παλέτα» των προϊόντων της το στραγγιστό γίδινο γιαούρτι.
Βάσω Βεγίρη, Ναυτεμπορική