Ως «απολύτως ουσιαστική» κρίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) τη θέληση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (OHE) να «εγκαθιδρύσει στη συνείδηση όλων την υπέρτατη αξία του γάλακτος, ως σημαντικού συντελεστή στην οικονομική ανάπτυξη και ως του πλέον πολυτίμου συστατικού στη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας στον πλανήτη».Στις ημέρες μας, περισσότερο παρά ποτέ, η συνειδητοποίηση της αξίας του γάλακτος είναι πολύ σημαντική, επειδή οι άνθρωποι γίνονται αντικείμενο οργανωμένης παραπληροφόρησης, που «πολεμά», με σύγχρονα εργαλεία παραπλάνησης, τις τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις, που στηρίζουν την αξία και την ουσία αυτού του φυσικού διατροφικού αγαθού το οποίο συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην υγεία του ανθρώπου, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, η οποία εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος.Σύμφωνα με τους FAO και ΟΟΣΑ, η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξάνεται ετησίως κατά 1,8%, με μεγαλύτερους ρυθμούς από οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν, φθάνοντας τα 1,06 δισεκατομμύρια τόνους το 2031. Η ζήτηση σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται το 2050 να είναι διπλάσια από αυτή που ήταν το 2000. «Δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν και οι περισσότεροι αποκρύπτουν ότι, αν εκφράσει κανείς την επίδραση στο περιβάλλον, όχι ανά ποσότητα παραγόμενου τροφίμου, αλλά ανά ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, που είναι και το σωστό, όπως, για παράδειγμα, ανά γραμμάριο πρωτεΐνης», το γάλα αναδεικνύεται ως πολύ πιο φιλικό περιβαλλοντικά από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, τα οποία έχουν χτίσει «μια εντελώς πλασματική περιβαλλοντική μάσκα», αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ.

Η ελληνική παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Η Ελλάδα, παρά το μικρό σε έκταση μέγεθός της, αποτελεί την τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και τη δέκατη στην παραγωγή γίδινου γάλακτος. Παράγει σπάνια σε αριθμό και ποιότητα παραδοσιακά προϊόντα, με τη φέτα ΠΟΠ να βρίσκεται στην κορυφή, ενώ έχει κατοχυρώσει άλλα 22 τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.Σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, η φέτα «γίνεται αντικείμενο μίμησης και καπήλευσης του ονόματος της σε επίπεδο τετραπλάσιο από ότι παράγεται στην Ελλάδα». Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά προϊόντα, συγκριτικά πολύ μικρής ποσότητας από το αγελαδινό γάλα, έχοντας στην υψηλότερη θέση, με διαφορά, το ελληνικό γιαούρτι. Το αποκαλούμενο «ελληνικό γιαούρτι» αποτελεί το πλέον διαδεδομένο γαλακτοκομικό προϊόν παγκοσμίως σε όγκο, με τζίρο στα 7,05 δισ. ευρώ, με πολύ μικρό μερίδιο για το πραγματικά ελληνικό γιαούρτι: «Παρά τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό, η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι η σημαντικότερη από πλευράς κύκλου εργασιών στον χώρο των τροφίμων με πολύ σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη διαφήμιση της χώρας μας», αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ.

Η συμβολή του γάλακτος στην ανθρώπινη υγεία

«Η συμβολή του γάλακτος στην ανάπτυξη ενός γερού σκελετού είναι απαράμιλλη, αλλά αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, αν και είναι απολύτως τεκμηριωμένο είναι ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με την σημαντική αύξηση του ύψους τους», προσθέτει ο ΣΕΒΓΑΠ. «Αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι το γάλα περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα θα συμφωνήσει ότι είναι πραγματικός διατροφικός θησαυρός», συμπληρώνει.Σειρές συστηματικών επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει ότι ακόμη και η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού γάλακτος την ημέρα επιτυγχάνει σημαντική μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου, παχυσαρκίας, νόσου Alzheimer και άλλων ασθενειών, ενώ αποδεικνύεται ότι ενισχύει το επίπεδο ανοσίας του οργανισμού. Ο ΣΕΒΓΑΠ καλεί τους καταναλωτές κάθε ηλικίας «να μη σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του “διατροφικού θησαυρού”, επειδή στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία και θεμέλιο για την οικοδόμηση καλύτερης ζωής».

foodreporter