Έναν μήνα πριν την επίσημη έναρξη του νέου γαλακτοκομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου, η αγορά καλείται να διαχειριστεί τις ανατιμήσεις προϊόντων του κλάδου που οφείλονται στην έως και 20% αύξηση της πρώτης ύλης. Θεσμικοί φορείς και παίκτες της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας μιλούν για τις αυξήσεις τιμών παραγωγών, οι οποίες, όπως μας εξηγούν, οφείλονται: • Στην αύξηση του κόστους (υλικά συσκευασίας, φυσικό αέριο, φάρμακα, ζωοτροφές) • Στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου • Στη μείωση των εισαγωγών γάλακτος από ξένες αγορές Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για την εγχώρια παραγωγή.

Χρήστος Αποστολόπουλος ΣΕΒΓΑΠ

Πέραν αυτών όμως, η ζήτηση και οι εξαγωγές των τελικών προϊόντων είναι οι βασικοί παράγοντες που διαχρονικά επηρεάζουν τις τιμές, όπως αναφέρει στο FnB Daily o Προέδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος. "Αίσθησή μας είναι ότι η παραγωγή θα είναι μάλλον στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ οι εξαγωγές θα διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία, χωρίς ωστόσο να έχουν την αύξηση του 15% του 2020". Σε ό,τι αφορά τις τιμές σημαντική είναι, όπως μας εξηγεί, η αύξηση στο πρόβειο γάλα, καθώς σε ορισμένες περιοχές μπορεί να ξεπεράσει το €0,10 το κιλό, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στην Θεσσαλία, ενώ στα νησιά οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. "Όλες οι περιοχές σημειώνουν αυξήσεις, με το αγελαδινό να είναι η κατηγορία που απορροφά τη μικρότερη αύξηση τιμών. Είμαστε στο €0,39-0,40, ενώ πέρυσι οι τιμές ήταν στο €0,38". Σημειώνεται ότι το 60% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία (τελικό προϊόν).

Στέλιος Μ. Σαράντης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ (Όλυμπος)

"Αυξήσεις υπάρχουν στην Θεσσαλία και συνολικά στην Ελλάδα. Σε περιοχές που μπορεί να έχουν ΠΟΠ πρόβειο, οι αυξήσεις είναι 20%, σε άλλες 18%, ενώ σε κάποια προϊόντα ακόμη και 22%", αναφέρει o Στέλιος Σαράντης, Chief Commercial Officer της Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Σημειώνει μάλιστα, ότι λόγω καραντίνας, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για φέτα, που πλέον, έχει πιάσει πολύ υψηλοτέρα νούμερα από τις καταναλώσεις Ελλάδας. Υπογραμμίζει δε, ότι, ενώ παλαιότερα από τους 120.000 τόνους της συνολικής παραγωγής φέτας, οι 30.000 προορίζονταν για το εξωτερικό και οι 90.000 για την εγχώρια αγορά, πλέον η αναλογία είναι 80.000 – 40.000 υπέρ του εξωτερικού στο σύνολο αγορών. Κατά βάση, κατευθύνεται στην Ευρώπη και έπειτα ακολουθούν ΗΠΑ, Αυστραλία και μικρότερες αγορές. "Για να ανταποκριθεί ο κλάδος στη ζήτηση, θα έπρεπε να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή, κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Επίσης, τα αποθέματα όλων των επιχειρήσεων στη φέτα ΠΟΠ είναι μικρά και θα συνεχίσουν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των πρώτων υλών". Ειδικά, για τις τιμές ανά κατηγορία υπογραμμίζει ότι, το 2020, το συμβατικό πρόβειο διατηρούσε μια μέση τιμή στα €0,96- 0,97 το κιλό. "Θεωρούμε ότι η αύξηση θα είναι περίπου €0,20, δηλαδή σε τιμές €1,15- 1,17. Σε ό,τι αφορά το βιολογικό, που πάντα διατηρούσε μια διάφορά €0,10, ήταν στο €1,05 και εκτιμούμε ότι θα πάει στο €1,25". Οι ανατιμήσεις, όπως λέει, στις τιμές των προϊόντων γίνονται σταδιακά και οι αυξήσεις στις κατηγορίες προϊόντων πάνε ανάλογα με την πορεία της πρώτης ύλης, γεγονός που σημαίνει ότι πρώτα, θα αυξηθούν οι τιμές σε προϊόντα με βάση το αιγοπρόβειο γάλα και μετά, όσα έχουν βάση το αγελαδινό. "Στο πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα έχουν σημειωθεί αυξήσεις, ενώ στο αγελαδινό παρατηρείται μια σταθερότητα. Οι τιμές ανεβαίνουν κάθε χειμώνα και κάθε καλοκαίρι μειώνονται. Μιλάμε για μικρές αποκλίσεις €0,01-0,02 το κιλό δεν είναι μεγάλη διαφορά. Από τα €0,39-0,40 να πάει €0,41 και να κατέβει πάλι στα €0,39". 

Κ. Παπαδόπουλος - Χατζάκος ΜΕΒΓΑΛ

Δεν θα προχωρήσει σε αύξηση τιμών η ΜΕΒΓΑΛ, όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος - Χατζάκος, λέγοντας ότι για φέτος η γαλακτοβιομηχανία αποφάσισε να μην μετακυλήσει στα προϊόντα το αυξημένο κόστος αγοράς πρόβειου και γίδινου γάλακτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βίωσε όλη η ελληνική κοινωνία, περιορίζοντας και αντίστοιχα και τη διαφημιστική και προωθητική δαπάνη στη συγκεκριμένη κατηγορία. Υπογραμμίζει ότι οι τιμές του πρόβειου γάλακτος αναμένεται να αυξηθούν περίπου 15% την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο σε σχέση με την φετινή. "Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος η τιμή έχει σημειώσει αύξηση πάνω από 10%. Στο γίδινο γάλα υπάρχει αυξητική τάση, αλλά σε χαμηλότερα ποσοστά". Σε ό,τι αφορά το 2022, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ανατίμηση, καθώς η πρώτη ύλη, το γάλα, αποτελεί το 80% του κόστους των προϊόντων, ενώ παράλληλα, οι μεγάλες αλυσίδες super market του εξωτερικού ολοένα και περισσότερο αναζητούν επώνυμη φέτα, από προμηθευτές που μπορούν να εγγυηθούν υψηλή ποιότητα στο προϊόν. 

Ιωάννης Βιτάλης ΔΩΔΩΝΗ (πρόεδρος ΔΟΦ)

Ο κύριος λόγος των ανατιμήσεων στα προϊόντα γάλακτος είναι, όπως μας αναφέρει ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης, η έλλειψη του παρανόμως εισερχομένου γάλακτος και επικουρικά, η αύξηση της κατανάλωσης φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό. "Η ελληνική κτηνοτροφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση παραγωγής γάλακτος, καθώς το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει τους αρμοδίους, να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη δεδομένη έλλειψη πρώτης ύλης".

Σ. Γρατσάνης ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΜΟΡΝΟΥ

 Αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες γαλακτοκομικών διαπιστώνει ο Στέργιος Γρατσάνης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Τυροκομικά Μόρνου από την Στερεά Ελλάδα. "Το πρόβειο, που πέρυσι πωλούνταν γύρω στα €0,90-0,94, φέτος έχει πάει κοντά στο €1,12-1,20, ανάλογα τον κτηνοτρόφο σε Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Το κατσικίσιο είχε τιμή €0,58, φέτος έφτασε τα €0,65 και ίσως πάει στα €0,67". Όπως εξηγεί, η αύξηση έχει περάσει ήδη, σχεδόν σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αναμένεται εντός του μήνα να περάσει και στα τυροκομικά. "Βλέπουμε ότι στα γαλακτοκομικά έχουν γίνει ήδη αυξήσεις σε γιαούρτι και επιδόρπια και αναμένουμε να περάσει και στις υπόλοιπες κατηγορίες". Υπογραμμίζει δε, ότι μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου, είτε λόγω καταρροϊκού πυρετού, είτε από το γεγονός ότι αρκετοί παραγωγοί πούλησαν τα κοπάδια τους. Αυτοί οι λόγοι, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών στο γάλα εισαγωγής, στις μεταφορές αλλά και στις ζωοτροφές, οδήγησαν στην αύξηση. "Και πέρυσι και φέτος έχουμε αύξηση στο κόστος για ζωοτροφές και φάρμακα, ενώ ειδικά, πέρυσι, οι αυξήσεις δεν ανταποκρίνονταν στην τιμή του γάλακτος".

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily