Περισσότερες από 280 είναι οι συνολικές συμμετοχές ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται, από τις 15 έως και τις 19 Οκτωβρίου 2022, στην παγκόσμιου βεληνεκούς έκθεση τροφίμων και ποτών στο Παρίσι, με κεντρικό διακύβευμα εκτός από τον τομέα των εξαγωγών και αυτόν της διαχείρισης κόστους που έχει επιβαρύνει δραστικά τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία τίθενται στο τραπέζι εκτός από συμφωνίες με πιθανούς νέους εξαγωγικούς πελάτες για τις επιχειρήσεις και αρκετές συμφωνίες που σχετίζονται με τη ζώνη γάλακτος και το κλείσιμο τιμών για την αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπου οι συνθήκες παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή ακραίες στον συγκεκριμένο τομέα.
Στην έκθεση συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας (και πολλές από την Θεσσαλία με επικεφαλής την Όλυμπος, ναυαρχίδα του κλάδου) και θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για μία άτυπη συνθήκη του Παρισιού, η οποία διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το σύνολο του κλάδου. Θυμίζουμε ότι το αιγοπρόβειο γάλα αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για παρασκευή φέτας και το κόστος του έχει εκτοξευθεί τόσο κατά την πανδημία, κυρίως όμως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ραγδαία αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, την δραστική αύξηση στις τιμές της πρώτης ύλης.
Αύξηση του κόστους ζωικής παραγωγής κατά 100%
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πρόσφατη παρουσίασή του ο Δρ. Ιωάννης Καϊμακάμης στον τομέα ζωικής παραγωγής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το κόστος της ζωικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 100%, ενώ αυτή τη στιγμή ανάλογα με τη διαχείριση και σύστημα παραγωγής κάθε κτηνοτροφικής μονάδας, το κόστος αυτό μπορεί να ανέλθει σε έως και 1,2 ευρώ ανά κιλό παραγόμενου γάλακτος. Θα θυμίσουμε ότι μέσα στην εβδομάδα η τιμή του πρόβειου γάλακτος σε συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας έκλεισε μεταξύ της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος και του συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου στο 1,65 ευρώ το κιλό, τιμή που αποτελεί ρεκόρ εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος αυτή η τιμή ήταν περίπου στα επίπεδα του 1,3 ευρώ. Η περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων κέρδους είναι εδώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη φέτα για τη βιομηχανία ενώ και η παραγωγική βάση συμπιέζεται διαρκώς με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να οδηγούνται ακόμα και σε σφαγή ή πώληση κοπαδιών.
Μείωση όγκου πωλήσεων φέτας κατά 11,7% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ
Ταυτόχρονα η εικόνα που καταγράφηκε στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 σε σχέση με το οκτάμηνο του 2021 κάνει λόγο για μείωση στον όγκο πωλήσεων κατά 11,7% τη στιγμή που αντίστοιχα ο τζίρος της φέτας στην ίδια περίοδο ήταν αυξημένος κατά 6,9% κάτι που προέρχεται από το αποτύπωμα των πληθωριστικών ανατιμήσεων στα ψυγεία των αλυσίδων.
Aυτή τη στιγμή στα εκθεσιακά περίπτερα του Παρισιού μία σειρά από μεγάλες ή και μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεις με βασικό προϊόν των εξαγωγών τους τη φέτα, συζητούν, προβληματίζονται ή και σχεδιάζουν την επόμενή τους μέρα στο χάρτη της διεθνούς γαλακτοβιομηχανίας με το εθνικό προϊόν να κατέχει προνομιακή θέση στον σχεδιασμό αυτό. Μία από αυτές είναι και η γαλακτοβιομηχανία Κολιός, που πρόσφατα έχασε σημαντική ποσότητα γάλακτος της τάξεως των 4.000 τόνων, αυτό δηλαδή που απέκτησε η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος από τον Συνεταιρισμό Λιβαδίου. Ο Κολιός μετά από το συγκεκριμένο γεγονός διεκδικεί θέση και αναζητά με τη σειρά του ποσότητες όπως και οι περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου, με το γάλα να γίνεται περιζήτητο.
Γαλακτοβιομηχανίες που συμμετέχουν στην έκθεση
Άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονται στη SIAL είναι η Δωδώνη αλλά και o Όλυμπος – εταιρεία του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Στις παρουσίες καταγράφονται και η γαλακτοβιομηχανία Κουρέλλας, την οποία εξαγόρασε κατά το 70% προ μερικών ημερών η Δέλτα, που ωστόσο δεν δίνει φέτος το ‘παρών’ στην έκθεση. Στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κάποιο από τα ελληνικά περίπτερα είναι επίσης η Τζαφέττας Α.Ε. με έδρα τον Τύρναβο, η Καράλης από την Ήπειρο, η Όμηρος από τα Τρίκαλα, τα μικρότερου βεληνεκούς τυροκομεία, Φάρμα Λευκάρων από την Κοζάνη και Κίσσας από τα Τρίκαλα, η Λαβιογάλ από τη Μονεμβασιά, η Ρούσσας από τον Αλμυρό Μαγνησίας, η Εβροφάρμα από το Διδυμότειχο, η Καλογεράκης από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λαμπίρη capital.gr)