Νέο ενδιαφέρον αποκτά η υπόθεση της φέτας, μετά την απόφαση των αδελφών Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Ολυμπος, ΤΥΡΑΣ, Ροδόπη) να υιοθετήσουν την πρόταση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, για ασυμβίβαστο εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και παρασκευής φέτας ΠΟΠ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.
«Όχι μόνο συμφωνούμε αλλά θα αναλάβουμε και την περιφρούρηση της σχετικής διαδικασίας», δηλώνει αποκλειστικά στην εφημερίδα o Mιχάλης Σαράντης.
Με 67.000 τόνους αγορά αιγοπρόβειου από τους ντόπιους παραγωγούς και μόλις 900 τόνους εισαγωγή, κι αυτό σε προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνούμαστε μια τέτοια «συμφωνία κυρίων», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» που το 2016 είχε τζίρο 278 εκατ. ευρώ.
Και συνεχίζει, «το πρόβλημα, αυτό τον καιρό έχει να κάνει με τη μείωση της κατανάλωσης Φέτας, που έφερε σταδιακή πίεση στις τιμές του προϊόντος και μας υποχρεώνει να μειώνουμε αναλογικά και την τιμή παραλαβής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Είναι προς το συμφέρον όλων η αποκατάσταση της ζήτησης και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούμε. Η εταιρεία, ως leader στον κλάδο, δεσμεύεται να μη εισάγει ούτε κιλό αιγοπρόβειο γάλα, προσκαλώντας το σύνολο των μονάδων τυροκόμισης Φέτας να κάνουν το ίδιο».
Στο μεταξύ, στην πρόσφατη συνάντηση στον Αλμυρό στις 26 Μαρτίου, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο συμβούλιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ΠΟΠ Φέτας, έπεσε η πρόταση για αύξηση των εδρών στο ΔΣ, από 7 σε 9, ωστόσο κρίθηκε ότι προς ώρας τουλάχιστον δεν «χωράνε» και κάποια μέλη της άλλης πλευράς. Ετσι, οι όποιες αποφάσεις για αύξηση των εδρών μετατίθενται για το επόμενο ΔΣ, στα τέλη του Απριλίου.
Σημειωτέον ότι από τη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση των αγελαδοτρόφων της Φυλής Χολστάιν, ο υπουργός Βαγέλης Αποστόλου, καλούσε τους κτηνοτρόφους να τα βρουν μεταξύ τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αποφάσεις αναγνώρισης για δύο Διεπαγγελματικές. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της Agrenda, για την πρόθεση των Θεσσαλών να συναντηθούν μετά το Πάσχα με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Αλέκο Φλαμπουράρη.
Να σημειωθεί ότι στο ΔΣ του Αλμυρού αποφασίστηκε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος από τα μέλη της Διεπαγγελματικής και η τοποθέτηση μελών στις δύο κενές θέσεις του ΔΣ.
Τη θέση του γραμματέα κατέλαβε ο Στέφανος Παντελιάδης (γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος) και αυτή του ταμία, ο Αλέξανδρος Μποτός (εταιρεία Ρούσσας).
Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ απαρτίζουν οι κ.κ. Μ. Φυτάς (Δέλτα), Γ. Γκρίνιας (ΠΕΚ), Ν. Παλάσκας (Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας).
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Μιχάλης Τζιότζιος απηύθυνε έκκληση στον κτηνοτροφικό κόσμο για προσχώρηση στην οργάνωση, κάτι που επανέλαβε και ο πρόεδρός της Ιωάννης Βιτάλης (γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη): «Εντείνουμε τις προσπάθειες για να ενισχύσουμε τη θέση μας με τους κτηνοτρόφους, τους οποίους χρειαζόμαστε».
Αgrenda (Γιάννης Πανάγος)