Στη συνάντηση που θα έχει σήµερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιµίρ Πούτιν αναµένεται να κλείσει το ζήτηµα της τιµολόγησης του φυσικού αερίου που προµηθεύεται η ∆ΕΠΑ από την Gazprom, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.
Η πολιτική παρέµβαση σε επίπεδο κορυφής φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαία για την ελληνική πλευρά, προκειµένου να πετύχει µια σύµβαση προµήθειας που θα της επιτρέψει να ασκήσει και κοινωνική πολιτική για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αλµατώδη αύξηση της τιµής του φυσικού αερίου, τουλάχιστον για το πρώτο τρίµηνο του έτους.
Στον αντίποδα, η ρωσική πλευρά επιδιώκει να καρπωθεί το ευνοϊκό για την ίδια περιβάλλον των υψηλών τιµών, προτείνοντας σύνδεση της τιµής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 100% µε τη χρηµατιστηριακή τιµή (TTF) για το 2022 έναντι 40% στο συµβόλαιο της ∆ΕΠΑ που λήγει το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, πραγµατοποιήθηκε και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα µε τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Mίλερ, σε συνέχεια των διαπραγµατεύσεων που ξεκίνησαν ∆ΕΠΑ και Gazprom, τα αποτελέσµατα των οποίων δεν ικανοποίησαν την ελληνική πλευρά.
Η Gazprom φέρεται να έχει αποδεχθεί περιορισµό της συµµετοχής του TTF στη φόρµουλα τιµολόγησης στο 90% και 10% αντίστοιχα του πετρελαίου µέχρι και το 2026, οπότε λήγει η σύµβαση µε τη ∆ΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά φέρεται να διαπραγµατεύεται ένα µακροπρόθεσµο συµβόλαιο µέχρι τη λήξη της σύµβασης µε τιµή που θα συνδέεται σε ποσοστό 80% µε τον δείκτη ΤΤF και 20% µε το πετρέλαιο, αίτηµα που η Ρωσία συνδέει την αποδοχή του µε τη µείωση των συµβολαιοποιηµένων ποσοτήτων που παραδίδει στη ∆ΕΠΑ και οι οποίες ανέρχονται στα 2 δισ. κ.µ. ετησίως µέχρι το 2026.
Η Ελλάδα θα επιµείνει σε µια συµφωνία πιο µακροπρόθεσµης διάρκειας, χωρίς µείωση ποσοτήτων και µε τη µεγαλύτερη δυνατή συµµετοχή της τιµής του πετρελαίου στον καθορισµό της τιµής του φυσικού αερίου στη σηµερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν, που θα κρίνει και το κλείσιµο των διαπραγµατεύσεων.
Η ρωσική πλευρά, πάντως, κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. «Τα µέρη εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τοµέα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προµήθειες ρωσικού φυσικού αερίου», αναφέρει η επίσηµη ανακοίνωση της Gazprom για τη συνάντηση Σκρέκα - Μίλερ, χωρίς να κάνει καµία αναφορά στο θέµα της τιµής.
Η ρωσική εταιρεία σηµειώνει στην ανακοίνωσή της ότι εξήγαγε πάνω από 3 δισ. κ.µ. αερίου στην Ελλάδα, τους 11 µήνες του 2021, ποσότητα που αποτελεί ρεκόρ προµηθειών για περίοδο 11 µηνών και είναι µεγαλύτερη από την ποσότητα που παραδόθηκε ολόκληρο το 2020.
thessaliaeconomy.gr (από ρεπορτάζ Χρύσας Λιάγγου Καθημερινή)