Κάτω από τα 40 ευρώ/mwh για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021 και πολύ μακριά από το ρεκόρ των 340 ευρώ/mwh του περασμένου Αυγούστου διαμορφώθηκε χθες η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο του TTF. Το συμβόλαιο ΤΤF υποχώρησε σχεδόν κατά 8% χθες στα 39,96 ευρώ/ MWH, εξέλιξη που αποδίδεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο του τελευταίου χειμωνιάτικου μήνα και τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ για την εποχή και τουλάχιστον 20% πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Οι προβλέψεις για υψηλότερες του μέσου επιπέδου για την εποχή θερμοκρασίες την τρέχουσα εβδομάδα αλλά και οι υψηλότερες επίσης του μέσου όρου αυξήσεις φορτίων LNG, αλλά και το γεγονός ότι η Γαλλία διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την πυρηνική παραγωγή το 2023 παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνέβαλαν επίσης στην υποχώρηση των τιμών. Στα επίπεδα των 39,5-39,9 ευρώ/mwh διαμορφώνονται οι τιμές και στα προθεσμιακά συμβόλαια του δεύτερου τριμήνου του 2023 και οριακά πάνω από τα 40 ευρώ/mwh στα προθεσμιακά του τρίτου τριμήνου, πριν αρχίσουν να ανεβαίνουν στα 41 ευρώ τον Σεπτέμβριο, για να φθάσουν στα 49,1 ευρώ/mwh τον Δεκέμβριο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών βρέθηκαν χθες και οι τιμές του πετρελαίου, πιεζόμενες από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση και μείωση της ζήτησης καυσίμων. Ειδικότερα, το Brent διαμορφώνεται στα 71,89 δολάρια το βαρέλι, με μείωση που φθάνει το 2,6%, ενώ το αμερικανικό WTI στα 65,61 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα το brent υποχώρησε σχεδόν 12%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου προεξοφλεί και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές και χαμηλότερο κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται μέχρι τα μέσα Μαρτίου γύρω στα 125 ευρώ/mwh, 20% χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου (156,24 ευρώ/mwh) και κατά 55% χαμηλότερα από την τιμή του Δεκεμβρίου (276,89 ευρώ/mwh).

H ελληνική αγορά, παρά την υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος κατά 8% σε σχέση με χθες, παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η ακριβότερη της Ευρώπης. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στα 133,98 ευρώ/mwh έναντι 146,16 ευρώ/mwh χθες. Το περασμένο επταήμερο η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά υποχώρησε στα 11,33 ευρώ, καταγράφοντας χαμηλό 81 εβδομάδων.

Τα τιμολόγια λιανικής για τον μήνα Απρίλιο, που αναμενόταν να ανακοινώσουν κοντά στα μεσάνυχτα χθες οι πάροχοι, εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα κατά 15%-20% σε σχέση με αυτά του Μαρτίου που κινήθηκαν σε ένα εύρος της τάξης των 20-25 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Τα βασικά τιμολόγια του Απριλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωνε χθες η αγορά, αναμένεται να κυμανθούν γύρω στα 15-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ θα είναι μειωμένο κατά 15.8% στα 16.5 λεπτά η κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική επιδότηση θα περιοριστεί σε κάτι λιγότερο από 2 λεπτά η κιλοβατώρα

Οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα προκύψουν μετά τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να περιοριστεί το κόστος στα 14-17 λεπτά η κιλοβατώρα.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή