Ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον επόμενο χειμώνα, η εντολή που έδωσε το Ισραήλ στη Chevron να διακόψει κάθε δραστηριότητα στο κοίτασμα αερίου Tamar ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην επάρκεια ενεργειακών πόρων για τη Γηραιά Ηπειρο. Το Ισραήλ έδωσε τη σχετική εντολή στον ενεργειακό κολοσσό επικαλούμενο, βέβαια, λόγους ασφαλείας, από τη στιγμή που βρίσκεται και επισήμως σε πόλεμο με τη Χαμάς. Η Αίγυπτος διερευνά τον αντίκτυπο που θα έχει η εξέλιξη στα σχέδιά της να προχωρήσει σε νέες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη. Την πληροφορία ανέφεραν στο Bloomberg Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Οπως τόνισαν, με τη διακοπή των εργασιών στο Tamar οι εισαγωγές της Αιγύπτου σε ισραηλινό αέριο μειώθηκαν περίπου κατά 20%, στα 650 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου ανακοίνωσε πως η Αίγυπτος θα αρχίσει να εξάγει και πάλι LNG εντός του Οκτωβρίου, μετά την παύση στη διάρκεια των θερινών μηνών. Πρόκειται για LNG που έχει παραχθεί από φυσικό αέριο της Αιγύπτου, αλλά εξίσου και από εισαγόμενο αέριο από το Ισραήλ. Η διακοπή των εργασιών στο κοίτασμα Tamar αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, που εξαρτάται όλο και περισσότερο από εναλλακτικούς προμηθευτές έναντι του ρωσικού αερίου και ιδιαιτέρως κατά τη χειμερινή περίοδο. «Ο άγνωστος Χ είναι η διάρκεια της διακοπής των εργασιών στο Tamar», τονίζει ο Λέο Καμπούς, αναλυτής της Energy Aspects, που τονίζει πως αν συνεχιστεί η παραγωγή στο εν λόγω κοίτασμα θα συνεχιστούν και οι εξαγωγές στην Αίγυπτο και από αυτήν στην Ευρώπη. Το Ισραήλ δεν έχει πάντως ενημερώσει την Αίγυπτο για οποιαδήποτε διακοπή εργασιών στο πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα Λεβιάθαν.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη φαίνεται πως έχει κι άλλους λόγους να ανησυχεί για τον χειμώνα που αρχίζει σύντομα, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προεξοφλεί πως η προσφορά φυσικού αερίου θα παραμείνει περιορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά και την πρόσφατη μείωση της ζήτησης. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΙΕΑ προειδοποιεί επιπλέον πως αν ο χειμώνας είναι βαρύς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νέας εκτόξευσης των τιμών του καυσίμου. Οπως τονίζει, οι ταμιευτήρες αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτοι και μάλιστα εγκαίρως και σαφώς νωρίτερα από όσο προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. «Αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση πως οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές», προειδοποιεί η ΙΕΑ και προσθέτει πως «ο κίνδυνος μεγάλης αστάθειας στις τιμές της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε περίπτωση πολύ κρύου χειμώνα, αποτελεί λόγο ανησυχίας».

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε περίπτωση απρόοπτων μεταβολών στην προσφορά ενεργειακών πόρων, δεδομένου ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πρώτος που θα πρέπει να διανύσει χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο. Οι τελευταίες εξελίξεις, από τις απεργίες σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία μέχρι τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έχουν προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Bloomperg, kathimerini