Οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας πιστεύουν ότι η ανοδική τάση του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα διατηρηθεί τους επόμενους μήνες, μετά το χθεσινό άλμα κατά σχεδόν 40%.
Οι φόβοι για μια πιθανή διαταραχή της προσφοράς από την Αυστραλία οδήγησε την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου χθες Τετάρτη. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα, "άγγιξε" τα 43 ευρώ η μεγαβατώρα, πριν σβήσει σήμερα μέρος των κερδών.
Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκε έως και κατά 6,6% την Τετάρτη και διαμορφώθηκε στα 2,96 δολάρια, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τα μέσα Ιουνίου και την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις αρχές Μαρτίου.
Το χθεσινό άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου ήρθε μετά την είδηση για μια πιθανή απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία, καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν υψηλότερες αμοιβές και καλύτερη εργασιακή ασφάλεια.
Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία Rystad Energy, δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών αντανακλά την πιθανότητα υλοποίησης της απεργίας, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων κυμάτων καύσωνα, παρά τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. "Της πιθανής απεργίας θα ηγηθούν οι Αυστραλοί εργαζόμενοι της Chevron και της Woodside Energy Group, γεγονός που μπορεί να βάλει στον "πάγο" τέσσερις εγκαταστάσεις LNG", δήλωσε ο Luo.
Η προοπτική μιας απεργίας θα μπορούσε να διαταράξει περίπου το ήμισυ της δυναμικότητας εξαγωγής LNG της Αυστραλίας, ωθώντας πολλούς αγοραστές της Ασίας στην προμήθεια φορτίων LNG από άλλες πηγές.
Η Κίνα και η Ιαπωνία, για παράδειγμα, αγόρασαν μαζί συνολικά 26 εκατ. μετρικούς τόνους αυστραλιανού LNG το α' εξάμηνο του 2023, δήλωσε ο Luo, τονίζοντας ότι αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των εξαγωγών της χώρας κατά την περίοδο αυτή.
Πιθανότητα έλλειψης
Για την Ευρώπη, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έρχεται τη στιγμή που η ευρωζώνη συνεχίζει τις προσπάθειες απεξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο John Evans, αναλυτής της PVM, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Γερμανία εξασφάλισαν μεγάλες συμφωνίες για φυσικό αέριο με άλλες χώρες, "εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα έλλειψης και η επιστροφή σε αγορές σε τιμές spot, όπως συνέβη το 2022".
"Η Αυστραλία είναι τώρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG, ξεπερνώντας το Κατάρ και τις ΗΠΑ, αλλά εν μέσω των πιθανών διαταραχών, οι Ευρωπαίοι αγοραστές φοβούνται για την ασφάλεια του εφοδιασμού", δήλωσε ο Evans.
Η παράταση της κατάστασης ανωτέρας βίας που κηρύχθηκε στη Νιγηρία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ενισχύει τη στενότητα στην αγορά LNG, σημειώνει ο Evans, με τις μονάδες φυσικού αερίου να αγωνίζονται να ανακτήσουν την παραγωγή διαταράχθηκε μετά τις ισχυρές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα. "Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι απρόοπτο στον ενεργειακό κλάδο που να μπορεί να διαταράξει αυτό το ράλι", τόνισε.
Έσβησε σήμερα μέρος των χθεσινών κερδών το φυσικό αέριο
Σήμερα, πάντως, το φυσικό αέριο υποχώρησε, με τους traders να βρίσκουν στήριξη στα συνεχώς αυξανόμενα αποθέματα της Ευρώπης έναντι των ανησυχιών για την πιθανότητα απεργιών στην Αυστραλία.
Ειδικότερα σήμερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημείωσε πτώση 5,7% στα 37,54 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα κατέγραφε απώλειες έως και 8,1%. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο υποχώρησε κατά 5%, σβήνοντας επίσης μέρος των κερδών του.
Η διόρθωση της Πέμπτης αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα της ακραίας μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου εδώ και μήνες.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι εργαζόμενοι σε ορισμένες εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy Group Ltd. στην Αυστραλία εξετάζουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον εφοδιασμό με LNG. Οι συνομιλίες των εργαζομένων με τις εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη και περαιτέρω διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου. Τυχόν παρατεταμένες απεργίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ενέχουν τον κίνδυνο σύσφιξης της αγοράς.
Την Πέμπτη, η ασιατική τιμή spot LNG σημείωσε άνοδο 10% μετά τη δημόσια αργία στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.
Οποιαδήποτε διακοπή στις αυστραλιανές εγκαταστάσεις εγκυμονεί τον κίνδυνο διακοπής περίπου του 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Αν οι απεργίες διαρκούσαν ένα μήνα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν περίπου 3 εκατ. τόνοι δυναμικότητας LNG, αφαιρώντας περίπου 44 φορτία LNG από την αγορά, σύμφωνα με τον Claudio Steuer, διευθυντή της SyEnergy Consulting.
Ωστόσο, οι απεργίες - αν υλοποιηθούν - μπορεί να έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στις φυσικές αποστολές προς την Ευρώπη, είπε. Ενώ ορισμένες προμήθειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μετατοπιστούν στην Ασία, η Ευρώπη προμηθεύεται επίσης LNG μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων από τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Κατάρ και τη Νιγηρία.
"Οι αγορές ανεβαίνουν με βάση τις εικασίες και πέφτουν με βάση τα γεγονότα", δήλωσε ο Steuer. "Μόλις η αγορά συνειδητοποίησε ότι η διαταραχή μπορεί να είναι πολύ μικρότερη και ότι η αγορά τροφοδοτείται επαρκώς αυτήν τη στιγμή", οι ευρωπαϊκές τιμές διορθώθηκαν.
Αποθέματα φυσικού αερίου
Παρόλα αυτά, οι traders παρακολουθούν στενά τα αποθέματα φυσικού αερίου και τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης.
Οι χώροι αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι τώρα κατά μέσο όρο κατά 88% γεμάτοι - πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή του έτους - και η βιομηχανική ζήτηση παραμένει αδύναμη μετά την περσινή ενεργειακή κρίση.
Τα συνολικά αποθέματα LNG στην Ιαπωνία ενδέχεται να έχουν μειωθεί κάτω από το περσινό επίπεδο λόγω της πιο ισχυρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Rystad Energy. Στην Κίνα, τα αποθέματα LNG στους τερματικούς σταθμούς ενδέχεται να φθάσουν το 90% τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τους εισαγωγείς να καθυστερήσουν τις παραδόσεις θαλάσσιων φορτίων.
Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη έχουν ήδη υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος, ενώ τα αποθέματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Υπάρχει επίσης σημαντική εστίαση σε ενδεχόμενες αλλαγές στα προγράμματα συντήρησης στη Νορβηγία, τον κορυφαίο παραγωγό της περιοχής.
Σ. Κετιτζιάν Capital.gr