Στα συνολικά τριάντα χρόνια που η κ. Ντίνα Κεφαλά διατηρεί το φαρμακείο της στο κέντρο της Καρδίτσας, έχουν υπάρξει αρκετές δύσκολες στιγμές. Περίοδοι με λιγότερη δουλειά, παράξενα, ακόμα και επικίνδυνα περιστατικά σε εφημερίες, φυσικά η επέλαση της κρίσης, πάνω κάτω όλα όσα συνοδεύουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν την είχε προετοιμάσει για τα γεγονότα του τέλους του 2011 και των αρχών του 2012.

Μέσα σε λίγες ημέρες, αντί για πελάτες, έξω από την επιχείρησή της συγκέντρωνε διαδηλωτές. Αντί για διαφήμιση, ο τοπικός Τύπος φιλοξενούσε δημοσιεύματα που τη διέσυραν. Ακόμη και άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά, άρχισαν να απευθύνονται σε άλλα φαρμακεία. Για «πειρατικό φαρμακείο» έκαναν λόγο οι πιο φανατικοί, με αποτέλεσμα οι λιγότερο ενημερωμένοι να αρχίσουν να πιστεύουν ότι εμπορεύεται «ψεύτικα», ενδεχομένως βλαπτικά για την υγεία, φάρμακα. Η κίνηση μηδενική, οι ώρες στο φαρμακείο δεν περνούσαν. Ναι, ήταν η χειρότερη περίοδος των 30 χρόνων.

Τι είχε συμβεί; Τίποτα περισσότερο από το ότι τον Οκτώβριο του 2011, όταν τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Λοβέρδου» (3918/2011) για το ωράριο των φαρμακείων, η κ. Κεφαλά ήταν η μόνη στον νομό Καρδίτσας που δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα του διευρυμένου ωραρίου. Τότε ακόμα ο νόμος και οι υπουργικές εγκύκλιοι δεν συνέδεαν το διευρυμένο ωράριο με τις εφημερίες των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί που επιθυμούσαν να συμμετέχουν μπορούσαν να επιλέγουν ελεύθερα το ωράριό τους. Ετσι, όπως είχε δηλώσει στους αρμόδιους φορείς, άνοιξε το φαρμακείο της στις 12, 15, 17, 19 και 22 Νοεμβρίου 2011. Την 22/11 όμως, κατόπιν πιέσεων των συνδικαλιστικών φορέων των φαρμακοποιών, με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας διευκρινίστηκε ότι οι «διευρυμένοι» οφείλουν να ανοίγουν τα φαρμακεία τους με ωράριο εφημερίας, το οποίο ορίζει ο κατά τόπους φαρμακευτικός σύλλογος. Με όπλο τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, σε όλη τη χώρα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι κινήθηκαν εναντίον των συναδέλφων τους που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ανοίξει τα φαρμακεία τους, επιβάλλοντας πειθαρχικές κυρώσεις. Στην κ. Κεφαλά επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ (και για άλλες παραβάσεις όπως η διαφήμιση του φαρμακείου).

Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που με έκθεσή του (26/6/2012) δικαίωσε τη φαρμακοποιό. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, υπήρξαν ασάφειες κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος «επιβάλλει ποινές από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου και εξαντλεί την αυστηρότητα που θα μπορούσε να επιδείξει». Κατά το ΣΕΥΥΠ, «δεν συντρέχει λόγος η λειτουργία του φαρμακείου τις επίμαχες ημέρες να θεωρηθεί ότι παραβίασε το ωράριο και να επιβληθεί ποινή, εφόσον δεν είχαν διευκρινιστεί όλες οι συνθήκες εφαρμογής του νόμου και η φαρμακοποιός είχε τηρήσει αυτό που προβλεπόταν, δηλαδή την ενημέρωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου και της περιφέρειας».

Η κ. Κεφαλά κατέφυγε στο ΣτΕ το οποίο τη δικαίωσε για τα γενικότερα θέματα, παραπέμποντας όμως το ειδικό θέμα του πειθαρχικού προστίμου στα διοικητικά δικαστήρια. Η υπόθεση εκδικάστηκε προ ολίγων ημερών. Μολονότι στο μεταξύ το τοπίο σε ό,τι αφορά το ωράριο των φαρμακείων έχει αλλάξει άρδην (στην ουσία, σε ισχύ βρίσκεται το «ελεύθερο ωράριο», ο κάθε φαρμακοποιός ανοίγει όποτε θέλει), στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν εναντίον της κ. Κεφαλά τόσο ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζητώντας την καταδίκη της και την επιβολή του προστίμου των 80.000 ευρώ. Η πλευρά της φαρμακοποιού ζήτησε και πήρε αναβολή για τον Ιούνιο, καθώς οι σύλλογοι εμφάνισαν νέα έκθεση του ΣΕΥΥΠ με διαφορετικά συμπεράσματα, η οποία δεν είχε κοινοποιηθεί προηγουμένως στην προσφεύγουσα. Να σημειωθεί ότι, δεδομένων των νέων συνθηκών, άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι που είχαν επίσης προσφύγει εναντίον φαρμακοποιών για την υπόθεση του διευρυμένου ωραρίου έχουν πια άρει τις αιτιάσεις για είσπραξη των προστίμων.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Σύλλογο Καρδίτσας, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος τονίζει » ότι εξ όσων γνωρίζει, η κ. Κεφαλά αντιμετωπίζει πειθαρχικό πρόστιμο «και για άλλα παραπτώματα», ενώ δήλωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα το πειθαρχικό όργανο του τοπικού συλλόγου.

«Στην περίπτωσή μου η στάση των συλλόγων είναι τιμωρητική», λέει στην «Καθημερινή» η κ. Κεφαλά. «Ευτυχώς μια χαρά δουλέψαμε με το διευρυμένο ωράριο, η δουλειά μας έχει αυξηθεί κατά 50%, από 10 άτομα έχουμε γίνει 16, δουλεύουμε συνολικά επτά φαρμακοποιοί».

Καθημερινή (Λίνα Γιάνναρου)