Τα Γιάννενα διαθέτουν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ψηφιακών νομάδων, Ελλήνων, Αγγλων, Μεξικανών, Ολλανδών, Αμερικανών, που ζουν εκεί και εργάζονται εξ αποστάσεως σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η πόλη έχει μετατραπεί σε περιφερειακό τεχνολογικό κόμβο, αναζωογονήθηκε η τοπική οικονομία, ενώ επαναπατρίστηκαν και πολλοί Γιαννιώτες.
«Σε ποια άλλη πόλη της Ευρώπης μπορείς σε 49 λεπτά να βρίσκεσαι σε μια πίστα σκι και σε 64 λεπτά σε μια παραλία; Ποια άλλη πόλη έχει μηδενική σχεδόν εγκληματικότητα, λειτουργεί πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έχει σχολεία υψηλού επιπέδου, κορυφαίο πανεπιστήμιο και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον;».
Λίγο ακόμα να άφηνα τον Τάσο Κούτλα να μιλάει και θα ετοίμαζα βαλίτσες. Μέχρι σήμερα τα Ιωάννινα στο μυαλό μου ήταν ιδανικά για εκδρομή, βόλτα στη λίμνη, φαγητό στο νησάκι και μπακλαβά σε πακέτο. Ακούγοντάς τον, άρχισα να σκέφτομαι την πόλη όχι σαν τουριστικό προορισμό, αλλά σαν το setting της τέλειας ζωής. Τι κάνουμε εδώ; Γιατί για να πάω στο γραφείο ξοδεύω 45 λεπτά από τον ήδη ελάχιστο προσωπικό μου χρόνο;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, Ελληνες και ξένοι, κάνουν τον παραπάνω εσωτερικό διάλογο και αποφασίζουν: Γιάννενα. Η ηπειρώτικη πόλη έχει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ψηφιακών νομάδων, ανθρώπων που ζουν εκεί και εργάζονται εξ αποστάσεως σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Αγγλοι, Γάλλοι, Καναδοί, Μεξικανοί, Ολλανδοί, Αμερικανοί που ερωτεύτηκαν στα Γιάννενα ή απλώς ερωτεύτηκαν τα Γιάννενα και μετανάστευσαν, που αναζήτησαν στον χάρτη μια εναλλακτική επιλογή, Αθηναίοι που θέλησαν να αλλάξουν ζωή και φυσικά Γιαννιώτες που ξεκίνησαν την καριέρα εκτός Ελλάδος και επιστρέφουν. Οπως ο 42χρονος Τάσος Κούτλας.
Τον κάλεσα στο τηλέφωνο λίγο πριν από τις 9.30 το πρωί. Ζήτησα συγγνώμη για την ώρα και το μετάνιωσα αμέσως. «9.30 είναι νωρίς; Είναι παρωχημένη η αντίληψη ότι είναι χαλαροί οι ρυθμοί στην επαρχία!», λέει κι έχει δίκιο. Μπορεί εδώ και δύο
Τάσος Κούτλας Αναπληρωτής διευθυντής ψηφιακών λύσεων σε δανική εταιρεία Για να αποδώσει ένας εργαζόμενος, πρέπει το Σαββατοκύριακο να γεμίσει εικόνες, χαρά και ζωή και να επιστρέψει τη Δευτέρα στο γραφείο του γεμάτος. Σίρα Φαν Ζάντεν Διευθύντρια πωλήσεων σε ολλανδική εταιρεία μάρκετινγκ Η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν τα Ιωάννινα με την πατρίδα μου είναι η κοινωνική ζωή, η χαλαρή, χωρίς ατζέντα ζωή. Ιρένε Μαραγκός Μεταφράστρια και διερμηνέας Είναι μια ζωντανή πόλη, με πολύ κόσμο που γύρισε εδώ γιατί μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως. Μια όμορφη πόλη, που μετασχηματίζεται προς το καλύτερο.
χρόνια να ξυπνάει στα Γιάννενα αλλά παραμένει ο αναπληρωτής διευθυντής ψηφιακών λύσεων της δανικής FFW. Πλέον είναι και ο συνιδρυτής του C. Ioannina, της κοινότητας των ψηφιακών νομάδων και των από απόσταση εργαζομένων των Ιωαννίνων. Ο Τάσος μετά το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έφυγε για την Αγγλία όπου έζησε, εργάστηκε, έκανε οικογένεια.
Προφανής επιλογή
«Για χρόνια έμενα στο Μπράιτον και εργαζόμουν σε μια εταιρεία συμβούλων στο Λονδίνο. Πηγαινοερχόμουν με τρένο, σε μια περίοδο με πολλές απεργίες. Είχαμε μόλις αποκτήσει τον γιο μας, έφευγα πριν ξυπνήσει και επέστρεφα με την ψυχή στο στόμα να τον προλάβω να τον κάνω μπάνιο και να του δώσω το γάλα. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν είναι ζωή αυτή και έτσι όταν έψαξα για άλλη δουλειά έβαλα όρο να είναι από μακριά», λέει ο Τάσος.
Οταν έγινε το Brexit, με τη σύζυγό του Φανή, μόνιμη γυναικολόγο στη NHS, άρχισαν να αναζητούν άλλες πατρίδες. Πέρασαν από το μυαλό τους πόλεις όπως η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, πριν καταλήξουν σε αυτό που σήμερα φαίνεται και στους δύο η προφανής επιλογή, τα Ιωάννινα. Η Φανή έκανε αίτηση στο νοσοκομείο, πήρε τη θέση και κάπως έτσι η οικογένεια βρέθηκε από το Μπράιτον στην Ηπειρο.
«Οχι» στη συνεχή πίεση
«Οταν έφτασα διαπίστωσα πόσα πράγματα που είχαν ξεκινήσει είχαν διαλυθεί στην κρίση. Πριν από 10 χρόνια κάναμε πρωτοποριακά πράγματα στην πόλη, είχαν ξεπεταχτεί startups, κάναμε τεχνικά meetups, πολλά. Επιστρέφοντας είδα ότι όχι μόνο είχαν χαθεί, ήταν σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ».
Αρχισε να αναζητά ανθρώπους σαν τον ίδιο, που εργάζονται σε υψηλό επίπεδο στο εξωτερικό και ζουν στα Γιάννενα. Ξαφνικά από στόμα σε στόμα άρχισε να δημιουργείται μια μικρή κοινότητα αρχικά 5, μετά 10 και πλέον 70 ατόμων, ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζουν οπουδήποτε στον κόσμο αλλά επέλεξαν τα Γιάννενα. Την ομάδα πλαισιώνουν οι εργαζόμενοι στα ψηφιακά αντικείμενα, ανεβάζοντας τον κύκλο στα 200 και πλέον μέλη. «Ακούω για την Ελλάδα δύο ταχυτήτων αλλά δεν ισχύει», λέει ο κ. Κούτλας. «Φαίνεται ότι τα κριτήριά μας των Ελλήνων είναι διαστρεβλωμένα. Απλώς είναι ένας κόσμος που έχει επιλέξει να ζει όχι σε συνεχή πίεση». Οπως λέει, δεν είναι τυχαίο ότι στα Γιάννενα έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια πληθώρα εταιρειών τεχνολογίας. «Ηρθαν με πλήρη γνώση ότι θέλουν εργαζομένους που να αποδίδουν. Και για να αποδώσει ένας εργαζόμενος πρέπει το Σαββατοκύριακό του να είναι χαλαρός, να μπορεί να πάει να κάνει πεζοπορία στο Πάπιγκο, να γεμίσει εικόνες, χαρά και ζωή και να επιστρέψει τη Δευτέρα στο γραφείο του γεμάτος».
Κάπως έτσι περιγράφει τη ζωή της η Σίρα Φαν Ζάντεν από την Ολλανδία που ζει εδώ και δύο χρόνια στα Ιωάννινα. Είχε γνωρίσει την πόλη από τον Γιαννιώτη σύζυγό της και όταν προέκυψε η ιδέα να ζήσουν εκεί δεν είχε καμία αντίρρηση. Αλλωστε συνεχίζει να εργάζεται ως διευθύντρια πωλήσεων σε μια εταιρεία μάρκετινγκ της Ολλανδίας, απολαμβάνοντας έτσι τα καλύτερα και των δύο κόσμων. «Η μεγαλύτερη διαφορά με την πατρίδα μου είναι η κοινωνική ζωή, η χαλαρή, χωρίς ατζέντα ζωή», λέει.
«Ζω από το ’11 εδώ, είμαι από τους πιο παλιούς», λέει και η Καναδή μεταφράστρια και διερμηνέας Ιρένε Μαραγκός. Τώρα υποδέχομαι τους καινούργιους! Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους αλλά αυτό που εμένα μου αρέσει στα Γιάννενα είναι το πόσο εύκολα μπορείς να βρεις φίλους και η ασφάλεια. Ούτε καν κλειδώνω το ποδήλατό μου. Είναι μια ζωντανή πόλη, με πολύ κόσμο που έχει γυρίσει εδώ γιατί μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως. Μια πολύ όμορφη πόλη που μετασχηματίζεται προς το καλύτερο».
Λίνα Γιάνναρου Καθημερινή