Αναστάτωση στα οινοποιεία της χώρας και φυσικά και στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, στελέχη του οποίου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών έχει προκαλέσει η είδηση ότι η χώρα μας εξετάζει την υιοθέτηση κοινοτικής νομοθεσίας, που προβλέπει την δυνατότητα εξαγωγής χύμα προϊόντος και εμφιάλωσης στο εξωτερικό. Νομοθεσία που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ισπανία.
Ο νέος κοινοτικός κανονισμός που βρίσκεται υπό κατάρτιση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται. Στην επαρχία Τυρνάβου φοβούνται ότι η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστεί το τσίπουρο, στο οποίο τα προϊόντα και η διαδικασία εμφιάλωσης μυρίζουν Ελλάδα (σταφύλι, σήματα Γεωγραφικής Ένδειξης, κλπ), εν αντιθέσει με το ούζο, στο οποίο το οινόπνευμα και κάποια αρωματικά στοιχεία μπορεί να εισάγονται».
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου «οι μηχανισμοί της χώρας σε μεγάλο βαθμό θα αδυνατούν να ελέγχουν τα προϊόντα μιας Γεωγραφικής Ένδειξης, π.χ. Τσίπουρο Τυρνάβου, όταν αυτό διακινείται χύμα και αλλάζει περιοχή για να εμφιαλωθεί, με συνέπεια να αυξάνεται η ποσότητα ή να διαφοροποιείται η ποιότητά του και αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του συγκεκριμένου ποτού. Πολύ δε περισσότερο όταν το προϊόν αλλάξει σύνορα, είναι κατανοητό πως δεν είναι καθόλου εύκολο το προϊόν που έφυγε χύμα να ελεγχθεί από τη χώρα μας εκτός συνόρων».
Το πρόβλημα απασχολεί και βουλευτές του νομού, οι οποίοι με διάφορες ερωτήσεις και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα προστασίας των προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη. Χαρακτηριστικά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητά να διορθωθεί, έστω την ύστατη στιγμή, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, που εμπεριέχει κινδύνους για το τσίπουρο, το ούζο και άλλα παραδοσιακά ποτά. Σύμφωνα με τον λαρισαίο πολιτικό «το σχέδιο του νέου Κανονισμού για αλκοολούχα ποτά ανοίγει “παράθυρο” για την ελεύθερη εμφιάλωση-συσκευασία σε περιοχές ή χώρες εκτός των γεωγραφικών ορίων των αλκοολούχων προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό άχθος και γραφειοκρατία στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών ΠΓΕ, ενώ θα τους επιβαρύνει και με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος».
Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης εμφανίζεται καθησυχαστικός, θεωρώντας ότι «η επιχειρηματολογία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, για να μην αλλάξει το καθεστώς της εμφιάλωσης, θα γίνει δεκτή από τα ευρωπαϊκά όργανα» και προσθέτει ότι «η αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια τα οινικά προϊόντα και τα αποστάγματα αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία ταυτότητας του Δήμου μας. Ως δημοτική αρχή Τυρνάβου παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών μας».
Γιώργος Ρούστας (Ελευθερία)