«Το φλυτζάνι» πρέπει να διαβάσουν οι καταναλωτές για να διαπιστώσουν τι τους «έταξε» τελικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε μεν παροχές, που την επομένη κιόλας όμως άρχισαν να διαψεύδονται. Καφές, χυμοί, αναψυκτικά παραμένουν τελικά στο 24%, ενώ «μισή» απέμεινε και η χορήγηση σύνταξης για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη πως «προτείνουμε, λοιπόν και εφαρμόζουμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (και) τη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%». Κάπου εκεί χάθηκε όμως η φράση «εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ» που, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο ή έπρεπε να χρησιμοποιήσει, κατά το προσχέδιο ομιλίας του.
Σε κάθε περίπτωση, η παράλειψη αυτή, δημιούργησε ευρέως την εντύπωση ότι, σερβιριζόμενα ή μη, τα ροφήματα θα μειώνονταν επίσης στο 13% ΦΠΑ, ταυτόχρονα με όλα τα τρόφιμα.
«Πικρόν ποτήριον»
Ωστόσο όταν ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και κλάδοι της εστίασης απευθύνθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις επικείμενες αλλαγές που τους αφορούν (ταμειακές μηχανές, τιμολόγια κλπ) διαπίστωσαν με απογοήτευση ότι από την επικείμενη μείωση εξαιρούνται τα ροφήματα, ο καφές, το τσάι. Έτσι για ένα τοστ στις καφετέριες που γνωρίζουν άνθιση στα χρόνια της κρίσης, ο ΦΠΑ θα είναι μεν 13% αλλά ο καφές, ο χυμός ή το αναψυκτικό θα επιβαρύνεται με 24% στην τελική απόδειξη.
Απογοήτευση γενικότερα για την προοπτική υλοποίησής τους προκαλεί και η εξαγγελία καταβολής της λεγόμενης «μισής σύνταξης». Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως «προχωράμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης (…) που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «δώρο Πάσχα», δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης».
Αν και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ξεδιάλυνε αμέσως ότι σε άλλους μπορεί να δοθεί ολόκληρη σύνταξη (για ποσά έως 500 ευρώ) και σε άλλους το 30% (για συντάξεις άνω των χιλίων ευρώ), η εξειδίκευση της εξαγγελίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλοί θα λάβουν… λειψή τη μισή σύνταξη. Και ειδικότερα, πέραν του ετεροχρονισμού:
- η παροχή αφορά μόνον την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές
- η παροχή είναι μικρότερη από 50% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ μικτά (δηλαδή στις συντάξεις της πρώην «μεσαίας τάξης») πλήττοντας όσους εισέφεραν επί δεκαετίες περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα
- Όσοι λαμβάνουν 501 ή 601 ή 1001 ευρώ μικτή σύνταξη, θα πάρουν 30% λιγότερα (χάνουν 95 ή 143 ή και 185 ευρώ) από άλλους που έχουν 1 ευρώ μικρότερη σύνταξη.
Οι στρεβλώσεις του συστήματος αποκαλύπτουν ενδεχομένως και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκαν για να ανακοινωθούν εσπευσμένα εν όψει εκλογών και όχι «από καιρό» και για να ισχύσουν σε μόνιμη βάση, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αφού δεν αναφέρθηκε καν στο ενδεχόμενο αλλαγής του σχεδιασμού τα επόμενα χρόνια, παρά μόνον αύξησης του ποσού της συνολικής δαπάνης για την καταβολή τους. Είναι ενδεικτικό ότι προαναγγέλθηκε από την κυρία Αχτσιόγλου ότι, εφόσον ψηφιστεί, θα δίδεται πάντα τέτοια εποχή και όχι πριν το Πάσχα ή πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Κωστής Πλάντζος protothema.gr