Η γιορτή της πηλιορείτικης γαστρονομίας, ο νέος επιτυχημένος θεσμός ολοκληρώθηκε και φέτος, σε νέα χρονική περίοδο, σε πολύ βελτιωμένες εγκαταστάσεις, με νέα περιεχόμενα, αλλά με την ίδια επιτυχημένη συνταγή, αυξημένη συμμετοχή εκθετών και βέβαια με πολύ μεγάλη προσέλευση αρχών και κοινού, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Για τρείς ημέρες οι εμφανώς βελτιωμένες εγκαταστάσεις της πρώτης πιστοποιημένης αγροτουριστικής φάρμας στη Θεσσαλία, έχοντας αποσπάσει και φέτος την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), διασκέδασαν κάθε αμφιβολία και έγιναν και πάλι σημείο αναφοράς για το Πήλιο και τη Μαγνησία, προσελκύοντας και το σύνολο σχεδόν των ξένων επισκεπτών της περιοχής μας αυτές τις μέρες, που βλέποντας το πλήθος των σταθμευμένων αυτοκινήτων πάνω στον δρόμο που διέρχεται από το Αγρόκτημα, σταματούσαν, ενημερωνόταν, επισκέπτονταν και αποκτούσαν όλα τα πηλιορείτικα προϊόντα.

Και αυτή τη φορά συνεχίστηκε η πολύ επιτυχημένη συνεργασία του Αγροκτήματος Καραΐσκου με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,

Επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό πέρασαν από τους χώρους του Φεστιβάλ, είδαν τους εκθέτες, αγόρασαν προϊόντα, παρακολούθησαν τις ομιλίες, συμμετείχαν στις οινογνωσίες και γευσιγνωσίες, στις βιωματικές παρουσιάσεις, στις πεζοπορίες και ευφράνθηκαν με τις μουσικές.

Για τρεις ημέρες, τούτη τη χρονιά, στην αρχή του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε στην Πορταριά ένα πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο σε εμπειρίες φεστιβάλ με σκοπό πάντοτε την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονομίας, των παραγωγών και των πηλιορείτικων προϊόντων, πλαισιωμένο όπως πάντα και με σημαντικές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιπατητικές αναφορές.

Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Μαγνησία και τη Θεσσαλία, συνταγές και μυστικά μαγειρικής, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, εργαστήρια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους που υλοποιήθηκαν συνέθεσαν το σκηνικό της γαστρονομικής γιορτής, με σύμμαχο τον καιρό, που και αυτός έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 4.000 επισκέπτες να επισκεφθούν το Αγρόκτημα στο τριήμερο 28 έως 30 Ιουνίου 2024.

Σημαντική ήταν και η εκδήλωση της βράβευσης. Έτσι και φέτος τιμήθηκε το καφενείο του Μανώλη Φορλίδα στον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου, που εξακολουθεί να παραμένει το παλαιότερο καφενείο στα Βαλκάνια! Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα καφενεία, αλλά και έναν ιστορικό τόπο που διασώζει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δυστυχώς ο κύριος Αντώνης δεν μπόρεσε κα παρευρεθεί, για ανώτερους από την θέλησή του λόγους, αλλά θα γίνει σε μια άλλη στιγμή η απονομή του τιμητικού τίτλου.

Το ξεχωριστό και πλέον ενδιαφέρον κατά τη φετινή χρονιά ήταν η διοργάνωση της Εσπερίδας στην έναρξη του φεστιβάλ την Παρασκευή στις 28 Ιουνίου με τίτλο, «Η διατήρηση της αυθεντικότητας μέσω του υπεύθυνου τουρισμού».

Η Εσπερίδα ήταν μια πρωτοβουλία της EUDAIMONIA TOYRISM και της VISIT PORTARIA, είχε τη φροντίδα του Μελέτιου Ανδρινού και εξαιρετικούς ομιλητές που μετέφεραν την κατακτημένη τους εμπειρία, ενέργεια και τις γνώσεις τους. Το καλωσόρισμα και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Νίκος Τσούκας, πρόεδρος Κοινότητας Μακρινίτσας Πηλίου (1990 – 2002) και γενικός γραμματέας του συνδιοργανωτή Φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος.

Στο πάνελ συμμετείχαν μοναδικοί επαγγελματίες που με πάθος το μεράκι και η τεχνογνωσία τους προδιαγράφουν ένα υπεύθυνο και βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα, τον τουρισμό και τη στροφή σε νέες πλήρως εναρμονισμένες με την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος μεθόδους.

Στο τέλος των εισηγήσεων και αφού αναπτύχθηκε ένας πολύ ενδιαφέρον και πλούσιος διάλογος με τους εισηγητές, πράγματι η «Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου» έστρωσε ένα πλούσιο τραπέζι με πολλά εδέσματα και τοπικά τυροκομικά προϊόντα, συνοδευόμενα από εκλεκτούς πηλιορείτικους οίνους.

Θεσσαλία