Καλύτερη από ποτέ υπήρξε το 2020 η επίδοση της Ελλάδας ως προς τις επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), σύμφωνα με την 57η έκδοση του δείκτη της συμβουλευτικής εταιρείας EY για τις ΑΠΕ (RECAI). Ειδικότερα, πέρυσι η Ελλάδα κατέλαβε την 26η θέση, ενώ ήταν 31η και 28η το 2019 και το 2018 αντίστοιχα, με τη βελτίωση των επιδόσεων να αποδίδεται στις ανταγωνιστικές διαδικασίες (auctions) υποβολής προσφορών για σταθμούς ΑΠΕ που υιοθετεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο την απονομή συνολικής χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας 2,1 GW μέχρι το 2025. Οπως και στην εισαγωγή της νέας ψηφιοποιημένης διαδικασίας αδειοδότησης για τη συμμετοχή σε εθνικές ανταγωνιστικές διαδικασίες για ΑΠΕ, δηλαδή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαχειρίζεται όλα τα στάδια αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.
«Η άνοδος της Ελλάδας στην υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη RECAI, αντανακλά τις σημαντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ως προς την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ. Η πρόκληση πλέον έγκειται στην υλοποίηση του σχεδιασμού και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τις υποδομές μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», σημειώνει ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος.
Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη της EY, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια της τάξεως των 4,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, με τον ρόλο των θεσμικών επενδυτών να είναι κρίσιμος, όπως αναφέρει η ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας.
Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών; Οι ΗΠΑ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στον δείκτη RECAI και αναμένεται να παραμείνουν ύστερα από την επιστροφή τους στη συμφωνία των Παρισίων, σε συνδυασμό με τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%-52% μέχρι το 2030 και την παραγωγή 100% καθαρής από άνθρακα ενέργειας έως το 2035.
Η Κίνα διατήρησε τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη, προσθέτοντας 74,2 GW νέας αιολικής ενέργειας το 2020, ενώ η Ινδία βρέθηκε στην 3η θέση, με τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας να αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά και την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα να ξεπερνά εκείνη από άνθρακα, πριν από το 2040. Η γειτονική Ιταλία κατέλαβε τη 15η θέση (από 13η), με πόρους 209 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να κατευθύνονται σε ΑΠΕ, ενώ η Γερμανία υποχώρησε από την 6η στην 7η θέση της κατάταξης, εξαιτίας έκτακτων αλλαγών στη διαδικασία υποβολής μελλοντικών προσφορών για την επίγεια παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Kαθημερινή