Οι «έξυπνες» πόλεις βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Η πανδημία της Covid -19 κατέδειξε τη σημασία της αναπροσαρμογής της λειτουργίας του κράτους και των υπηρεσιών του προς όφελος των πολιτών, αλλά και του πρασινίσματος των αστικών περιοχών.  Και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στο 9ο συνέδριο Smart Cities Conference 2021, το οποίο φέτος λόγω  των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει ο SARS-CoV-2 έγινε διαδικτυακά. Σε αυτή τη συνάντηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών ινστιτούτων και των επιχειρήσεων, ο κ. Αγοραστός παρουσίασε το ολοκληρωμένο «Green Deal» για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή της Θεσσαλίας. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος,  η Θεσσαλία αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια της χώρας που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση για το σύνολο του οδικού δικτύου που είναι αρμοδιότητά της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Πέρα από το περιβαλλοντικό κέρδος (περιορισμός κατά 10.800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα), το οικονομικό όφελος φτάνει στα  24.000.000 ευρώ για τα επόμενα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας. Άλλωστε η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε 78%.  Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται άλλα 88 έργα, προϋπολογισμού 65,7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων όπως νοσοκομείων, δημαρχείων, σχολικών μονάδων κλπ. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού και δημοσίων κτιρίων της Θεσσαλίας έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση», τα οποία βραβεύτηκαν με Χρυσό και Ασημένιο Βραβείο, αντίστοιχα, στα Smart City Awards 2020.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με 6,12 εκατ. ευρώ την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.  Επιπλέον, επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως είναι οι αναπλάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας με τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών και την προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και ποδηλάτων για ΑμΕα, οι αναβαθμίσεις των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση κ.λπ..

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο, στην μετα-Covid εποχή, οι δαπάνες για τεχνολογίες στις έξυπνες πόλεις αναμένεται να φθάσουν τα 327 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, όπως προβλέπει η Frost & Sullivan. Μεγάλη ζήτηση από τις δημοτικές αρχές της χώρας, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να έχουν η τεχνητή νοημοσύνη, οι υπηρεσίες ψηφιακής πόλης και γενικότερα οι καλές έξυπνες πρακτικές και λύσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, την προσβασιμότητα τους στις υπηρεσίες και θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους.

thessaliaeconomy.gr