Την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και το ανενεργό Φράγμα της Μεσοχώρας, πρότειναν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση μέσω των τεχνικών κλιμακίων. Η σχετική επιβεβαίωση για την υπόδειξη των δανειστών ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη.
Ο κ. Παναγιωτάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την προμήθεια καυσίμων του 2017 και την ανάθεση παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταφοράς και επίδοσης ηλεκτρικών λογαριασμών στα ΕΛΤΑ, ρωτήθηκε από τους βουλευτές, παρόντος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, μεταξύ άλλων και για τα θέματα της διαπραγμάτευσης που αφορούν στην αγορά του ηλεκτρισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ - αν και ο κ. Σταθάκης, ο οποίος επίσης περιέγραψε τις κινήσεις της κυβέρνησης, απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα - τόνισε χαρακτηριστικά: «Πώληση μονάδων, όπως λένε οι ίδιοι (σ.σ. θεσμοί), πάλι δεν οδηγεί πουθενά, διότι δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια κατ' αρχάς σε μονάδες, ειδικά στα υδροηλεκτρικά που ζητούν. Τα υδροηλεκτρικά δεν μπορούν να παράξουν τόση ενέργεια ώστε να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο πελατολόγιο και να βγάλουν και κέρδος».
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παναγιωτάκης, αφενός, έκανε γνωστό ότι οι δανειστές άνοιξαν στις συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ το θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων για την απελευθέρωση της αγοράς και αφετέρου, παρουσίασε τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η εταιρία για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Με την προαναφερόμενη δήλωσή του μάλιστα υποστήριξε ότι ακόμη και μονάδες να δοθούν, όπως τα υδροηλεκτρικά, δεν αρκούν σε ανταγωνιστή για να φτιάξει ανταγωνιστικά τιμολόγια και να πάρει και πελατολόγιο.
Ο ίδιος πριν από αυτή την αναφορά του είπε πως παρουσίασε την πρόταση της επιχείρησης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στα κλιμάκια των θεσμών, που είναι η πώληση θυγατρικών με πελατολόγιο της εταιρίας στους ανταγωνιστές.
Μάλιστα κατά τον κ. Παναγιωτάκη, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά», έχοντας προηγουμένως σημειώσει ότι «εμείς αμφισβητήσαμε τα ΝΟΜΕ, τα οποία έγιναν για να διευκολυνθεί το άνοιγμα».